Първан Симеонов: Кабинетът смени лозунга реформи със стабилност

Политика

16-02-2015, 11:29

Снимка:

BTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството ще остане стабилно и заради липса на политическа или икономическа алтернатива, според социолога

Кабинетът постепенно смени лозунга реформи със стабилност. Това каза за „Фокус” Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл”. По думите му публиката очаква и разбира това, уморена от близо 2 години политическа нестабилност.

Той отбеляза, че през последните месеци обществото отчита плаха стабилизация на обстановката в държавата, но допълни, че по правило в България скептицизмът към институциите е по-нисък от доверието към тях.

„Правителството прави ремонти в отделни сфери, а не прави дълбоки реформи. Струва ми се, че то ще опита да избегне решителните реформи заради обстоятелството, че е съставено по сложен и компромисен път и сложната коалиционна формула, която го подкрепя, няма как да му даде комфорта за кой знае какъв замах”, коментира Симеонов.

Социологът отбеляза, че България е стратегически разположена между напреженията на югоизток с „Ислямска държава” и на североизток към Русия и Украйна, а в такава ситуация Европа има необходимост България да е стабилна. „Кабинетът вероятно ще остане стабилен и заради фактора, че няма сериозна политическа или икономическа алтернатива. Бонус е и броят на коалиционните партньори, които правят властта гъвкава”, допълни още социологът.