Спецкомисия обследва срутването на скали върху къщите до Античния театър

Мисия Пловдив

16-02-2015, 12:10

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огромни скални късове паднаха върху къщи в Пловдив (СНИМКИ)

Камъните са от подпорната стена на сграда на Пловдивския университет

48 часа след като две къщи бяха затрупани в Пловдив от огромни камъни на Джамбаз тепе до Античния театър, от общината и Гражданска защита започнаха да описват щетите. 

В момента се води спор чия собственост е имотът. Оказа се, че е рухнала подпорната стена на Биологическия факултет към Пловдивския университет. До този момент никой не се наема да поеме щетите. Районът все още не е отцепен, а огромните скални отломки -  непочистени. 

Материалните щети са значителни. Пробит е покривът на едната къща, изпочупени са керемиди и стъкла, разрушени са стълбищни площадки.

Най-голямата опасност са 4-тонни бетонни парчета, които висят над къщите. Специалистите на Гражданска защита и пожарникарите умуват как да бъдат изтеглени.

Специална общинска комисия ще обследва случая с падналите скали върху обитаеми къщи в Пловдив. Това съобщи зам.-кметът по обществен ред и сигурност  Александър Държиков. След случая специална група за управление при кризи към Пожарната е посетила къщите, за да се види има ли нужда от евакуация на хора. В момента проблемът ще бъде разглеждан от конструктивна гледна точка, каза Държиков.

Подпорната стена в Стария град е публична държавна собственост. Тази сутрин комисията от специалисти отново е направила оглед на подпорната стена и скалите до Античния театър. До края на деня ще има становище какви конкретни мерки ще се предприемат. Ще дадем предписания на собственика на имота да извърши необходимите действия и сме готови да помагаме, увери кмета на Пловдив Иван Тотев. Според него няма опасност за двете къщи.