ЕС разшири списъка на засегнатите от санкциите срещу Русия

Сред включените още 19 физически и 9 юридически лица са 3-ма от руското министерство на отбраната и певецът и депутат Йосиф Кобзон

В Източна Украйна тече второто денонощие откакто влезе в сила договореното в Минск примирие. Боевете затихнаха, но двете страни съобщават за много нарушения, информира БНТ.

Междувременно Европейският съюз разшири списъка на засегнатите от санкциите срещу Русия. В него са включени още 19 физически и 9 юридически лица. Сред тях са трима представители на руското министерство на отбраната и певецът и депутат от Държавната Дума Йосиф Кобзон.

Първото денонощие на примирие отмина без жертви и ожесточени боеве. Но украинската страна съобщи за 80 нарушения, а сепаратистите – за 18 нападения срещу тях. Наблюдатели на ОССЕ продължават опитите да посетят Дебалцево – градът, зает от украинска войска, където боевете продължават.

Сепаратистите твърдят, че имат право да обстрелват града, защото е тяхна територия. Украинската армия оспорва твърденията, че хиляди нейни войници в Дебалцево са напълно обкръжени. Както след първото споразумение от Минск, и сега има оценки, че примирието "в общи линии" се спазва. Настроенията не са непроменени.

Макс, сепаратист от Донецк: Ние не сме против Украйна, а против фашизма и нацизма. Нека хората разберат, че ние обичаме Украйна. Самият аз съм украинец.

Дипломатическите усилия успяха да забавят, но не и да спрат войната. Страните използват примирието, за да укрепят позициите си, пише западната преса. Руските издания предупреждават, че примирието може да се провали всеки момент. И в районите на боевете, и в Киев хората нямат илюзии за лесно решаване на конфликта.

Хана Хопко, Комисия по външните работи на Върховната Рада: Ние разбираме, че Путин няма да спре, ако не бъде спрян. Затова за Украйна е важно да събере международна подкрепа, за да получи оръжия за защита на територията си.

В същото време в киевската катедрала "Свети Михаил" отправиха молитви за мир.