Българите дават по-малко за храна и повече за обувки

Портфейл

16-02-2015, 15:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Доходите от заплата намаляват, а тези от пенсии и социални помощи растат

Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2014 г. е 1171 лева и се увеличава с 3.1% спрямо края на 2013 г. В същото време, средният общ доход остава същият (1227 лева), показват данните на НСИ, цитирани от БТВ.

Около една трета (32%) от похарченото е за храна и безалкохолни напитки, но в тази категория спадът на годишна база е с 3%. Най-съществено намалява потреблението на яйца, хляб и тестени изделия, картофи, плодове и зеленчуци.

Още по-голямо свиване – от 5.3 на сто, се наблюдава в разходите за здравеопазване.

В същото време харчовете за облекло и обувки нарастват с 14.4% и почти достигат тези за посещения при лекари и закупуване на лекарства.

Плащането на сметки, закупуването на обзавеждане и поддръжката на дома съставляват 17.1% от всички разходи, като тук ръстът в сравнение с 2013 г. е 13.6 на сто.

Макар средният общ доход на лице от домакинство да е „замразен”, през четвъртото тримесечие на 2014 г. има промени в структурата му – доходът от работна заплата намалява, за сметка на този от пенсии, самостоятелна заетост и социално осигуряване и социални помощи.