Общината непреклонна за комплекс "Нептун"

Мисия Пловдив

16-02-2015, 18:00

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Ще го дава под наем на части

Заповед за принудително изземване на плувен комплекс „Нептун” от концесионерите ще бъде разписана до края на седмицата, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му софийската фирма „Дейли”, в момента незаконно отказва да предаде общинския обект, въпреки изтеклия още на 10 януари 15-годишен договор за концесия.

Кметът Иван Тотев е категоричен, че икономическата ситуация в страната и в Пловдив е променена и концесията,  добра за времето си, в момента не вкарва достатъчно пари в местната хазна. Намеренията на Община Пловдив е комплексът да бъде  разделен на части и всяка от тях да бъде отдавана под наем. Според кмета  по този начин в общинската хазна ще влизат 4 пъти повече приходи от съоръжението. 

Припомням, че концесионерите поискаха в края на миналата година удължаване на договора при същите условия - за още 10 г. Мотивът им бе, че направените инвестиции по договор и плащаната годишна  такса от 15 000 лв. без ДДС, са коректно извършвани през годините.

Искането им  обаче, беше изтеглено от сесията на Общинския съвет, след като стана ясно, че няма необходимата подкрепа. Оттогава насам те отказват да предадат общинския имот от близо 40 дка и заведоха няколко жалби в административния съд. 

В края на миналата седмица отказаха да подпишат документацията и влязоха в задочен спор със заместник кмета инж. Димитър Кацарски. 

Днес той отново подчерта, че в случая общината спазва закона и концесии, сключени преди 2012.  не могат да бъдат удължавани, а общината  е длъжна да приеме обекта след изтичане на срока на договора. bnr.bg