Посивява и формалната икономика, алармират синдикалисти

Общество

16-02-2015, 17:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Около 60 % от работещите по света във формалния сектор получават ниски заплати

Около 40 % от работещите по света са заети в неформалната икономика, известна още като „сива икономика”. Тези данни представи Алисън Тейт от Международната конфедерация на синдикатите по време на организирана от КНСБ конференция с поставен фокус именно върху неформалната икономика.

Домакинът КНСБ успя да събере представители на 30 синдиката в Европа, които да обсъдят проблема с т.нар. сив сектор на бизнеса. Въпросните 40 на сто заети хора всъщност са незащитени, а техният труд е непризнат, стана ясно още от думите на Тейт. Тя изтъкна, че дори и в богатите страни по света процентът на работещите в сивата икономика е висок и именно заради това трябва да бъдат предприети спешни мерки в посока достоен труд за всички работници.

Тейт обърна внимание обаче и на факта, че неформална икономика съществува и в самата формална икономика. Около 60 % от работещите по света, които уж са във формалния сектор, получават ниски заплати, с които не могат да изхранват семействата си. Това е предпоставка те да бъдат склонни да не работят при равни условия.

По думите на Тейт, самите правителства и бизнесът на дадени страни умишлено прекъсват диалога на работещите със синдикатите и така техните права остават незащитени. „Повече от 200 млн. души по света са безработни. Те напълно са се отказали от мисълта, че могат да намерят формално работно място”, изтъкна още Алисън Тейт.

Синдикалистът Григор Градев също постави акцент върху засилващата се неформализация на формалния сектор, като отбеляза, че стандартите във формалната икономика ерозират все повече и повече.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък определи неформалната икономика за заплаха за световния ред и призова всички глобални институции да се захванат с този проблем. Според Димитров на първо място трябва да стане ясно кой кой е в неформалната икономика. В този сив сектор той вижда само две фигури – тази на т.нар. предприемачи и тази на работниците.

Президентът на синдиката отбеляза още, че правителството на дадена страна трябва да намери начин да помогне, а не да накаже работещите в неформалния сектор без значение, че те са извън закона.

„Хората трябва да имат защита, дори и в неформалната икономика”, призова Димитров и отново поиска достойни и сигурни доходи за всички работници.

В навечерието на Баба Марта президентът на КНСБ даде най-яркия пример за сивия сектор, а именно производството на мартеничките. „Хората са ги работили по нощите в неформалната икономика на България или пък на Китай и техните права не са били защитени”, коментира още Димитров.