Езерото Сребърна стана клозет

Резерватът на ЮНЕСКО отровен от мръсотия

Прочутото наше дунавско езеро Сребърна - част от световното природно наследство, се превърна в миризлив клозет. Отходни води от цялото село със същото име се вливат на гъсти смрадливи талази в езерото резерват под защитата на ЮНЕСКО, в което би трябвало да се опазват и прочутите пеликани, и още 21 вида животни и растения - защитена фауна и флора.

„Страшна воня и мръсотия! Не можем да обясним на гостите ни, които излизат тук на разходка да снимат птиците, какво е това!", потресени са местните жители на село Сребърна. То се намира на брега на езерото. Допреди 13 години всяко домакинство събира отпадните си води в собствена септична яма.

За да бъде защитено от замърсяване емблематичното езеро обаче, през 2002 г. община Силистра възложила на фирма да построи пречиствателна станция и канализация, в която всички жители били задължени да се включат. Според информация на областната администрация на Силистра за целта държавата е отпуснала над 4 млн. лева. Три години по-късно обаче строежът спрял. Причината?! Внезапно се оказва, че не достигат средствата.

В момента нито фирмата, която е получила първа правото да строи канализацията, нито общината в областния град Силистра, могат да обяснят къде са потънали милионите левове, дадени за пречиствателна станция. За да продължи строежът на тази инфраструктура обаче, държавата отпуснала още пари, а общината наела друга фирма, пише "Всеки ден". През 2010 г. станцията била готова, но пък били открити нередности в канализацията към нея и местните власти отказали да я пуснат.

Оттогава - вече 5-а година, отходните води на 600 души от село Сребърна се изливат в три ями, а оттам - направо в езерото, при застрашените животински и растителни видове и при пеликаните, които у нас гнездят постоянно единствено в Сребърна. Специалисти алармират, че ще се стигне до колапс на природната система. Което означава масов мор не само на риби, но и на другите водни организми, на птици и животни, на растителност.

Хората в селото пък няма как да се върнат към ползването на свои септични ями, защото вече са включени, и то задължително, в главния канал, и цялата мръсотия от всяка къща „заминава надолу към езерото".