Създават онлайн туристически регистър

Туризъм

17-02-2015, 09:07

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николина Ангелкова: Банско е утвърдена марка в ски туризма

„Работим по създаването на единен онлайн регистър на туристическите обекти и атракции и неговото интегриране в ЕСТИ,“ съобщи Николина Ангелкова.

По думите й вече е поставена основата му, като информация за обектите, собствеността и наличната инфраструктура са подали 165 от общо 264 общини. „Апелирам към другите кметове да подадат чаканата информация, защото без тях регистърът не може да бъде финализиран. До тук имаме 2300 обекта, от които 411 са с неизяснен статут“, каза министър Ангелкова. Тя обясни, че се работи по идентифицирането им, за да бъде изяснено кой ги стопанисва. Според Министерството на туризма следва поетапно да се въвежда такса-вход за туристическите обекти и атракции, за да може да се подобряват условията и достъпът до тях.  Предстои първоначалният списък да бъде изпратен на бранша, за информация и допълнения.  
„Вече са изготвени и приети две наредби в сектор туризъм, а промените в Закона за туризма са във финална фаза“, съобщи още Николина Ангелкова. Вече е приета наредбата, с които се регламентират единни правила за функциониране на ски зоните, както и Наредбата за работата на ЕСТИ. Министърът подчерта, че редица нормативни актове са били забавени, което е възпрепятствало работата в сектора. „Предстои ЕСТИ да бъде надградена, като се създаде възможност в реално време към нея да се подава информация за броя на реализираните нощувки и за пренощувалите чужди и български граждани“, каза Ангелкова. Целта е ЕСТИ да започне да функционира като Единна платформа за комуникация по защитени канали между участниците в туристическия регистър, местната власт, органите на МВР и др. Очаква се промените да доведат до осветляването на сивия сектор и ще повишат приходи в него.