Пловдив вече води в класацията за Най-добър град за живеене

Мисия Пловдив

17-02-2015, 09:09

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Той е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб

Пловдив вече води убедително в класацията на Дарик радио и вестник "24 часа" за Най-добър град за живеене. Гласуването, което започна вчера ще продължи до 10-ти март, като всеки, който иска да даде своя вот за даден град може да го направи на сайта Dariknews.bg.

Пловдив е първият български град, който заслужено спечели правото да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Той е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб. В най-стария жив град в Европа животът вече 8 000 години не прекъсва.  След като бе признат  за един от шестте най-древни градове на Земята, Пловдив добива все по-голяма международна известност и през 2015 г. е в престижната класация на световния пътеводител "Лоунли планет". Представен е като един от най-красивите стари градове на фона на Родопите, различни исторически съкровища и  тих нощен живот. Към това трябва да прибавим  прекрасния климат и многото  слънчеви дни през четирите сезона на годината. Пловдив е уникален не само с хилядолетната си история и с изключителните архитектурни забележителности от различните епохи на развитие на човечеството, но и с конгломерата от етноси, които векове съжителстват заедно в мир и разбирателство.

Градът и околностите му са един от най-силните притегателни центрове за любителите на културен, селски, спа, винен, спортен и екотуризъм. Пампорово и Чепеларе са сред най-предпочитаните курорти в Европа за скиори и сноубордисти. До морето пловдивчани могат да стигнат за по-малко от 2 часа, а регионът е богат на язовири, подходящи, както за почивка, така и за спортен риболов.

Развитието на Пловдив преминава под знака на спечелената престижна титла Европейска столица  на културата през 2019 г.  Градът вече е сред най-атрактивните и предпочитани туристически дестинации в Европа. Това наложи и развитието на модерна инфраструктура, преобразяване на централната градска част с една от най-дългите пешеходни улици на Стария континент - 1750 метра, като в едно с това се разкриват архитектурните съкровища на града, а квартал „Капана“ получи нов живот с превръщането му в първия артквартал за творчески индустрии.

През 2014 г. Пловдив стана първият град в България, удостоен с престижната титла Европейски град на спорта. Тук се намира едно от най-уникалните съоръжения Гребният канал, който е най-бързият в света и най-големият на Балканите. Градът под тепетата ще бъде домакин на големи международни първенства по гребни спортове. Потенциалът за развитие на спортния туризъм се обуславя както от дългогодишните традиции, така и от изграждането на спортни съоръжения като Многофункционалната спортна зала „Колодрума“, плувен комплекс с 50-метров басейн, Спортен комплекс за обществено ползване на площ от 8 дка, фитнеси и площадки за масов спорт на открито и др.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"