Депутатите спорят за нуждата от комисия за пенсионните фондове

Политика

17-02-2015, 10:14

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите ще заседават извънредно във вторник

Парламентът заседава извънредно

Предлага се комисията да работи за срок от месец

Депутатите заседават на извънредно заседание, на което обсъждат създаването на временна комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях. Предложението идва от БСП и предвижда срок на действие на комисията от 1 месец. Предлага се в състава й да влязат 8 членове – по един от всяка парламентарна група, в това число председател и заместник-председател.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова посочи, че създаването на такава комисия е излишно. Тя обясни, че има ресорна Комисия по бюджет и финанси, която може да се ангажира с темата. По думите на депутатката практиката в предишни парламенти била подобни комисии да служат като ятаган, боздуган срещу определени длъжностни лица и институции. Нашият парламент си е обещал да не прави такива неща, уточни Стоянова и припомни, че председателстваната от нея Комисия по бюджет и финанси се занимава с темата за пенсионните фондове.

Тя показа папка със събраните материали по въпроса. Стана ясно, че мнозинството ще подкрепи комисията, за да няма заглавия от рода на „ГЕРБ опъна чадър над КФН”, както се изрази Менда Стоянова. Тя предложи новата комисия да проведе първото си заседание съвместно с бюджетната комисия, където ще се разгледат проблемните въпроси съвместно с КФН.

Георги Кадиев от БСП заяви, че предложената комисия е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров изрази несъгласие с неговото изказване. „Не става въпрос за политическа игра. Става въпрос за изясняване на истината за работата на КФН, какви са проблемите с пенсионните фондове, доколко се отклоняват от правилата, има ли проблеми със законодателството”, заяви той. Според него комисията трябва да провери подробно как работи надзорът, дали всеки фонд е проверяван всяка година, има ли необходимост от промени в законодателството.