10 240 чужденци са посетили Мадарския конник през 2014-та

Има спад на туристи от Русия и Украйна

49 460 туристи са посетили Мадарския конник през миналата година, съобщи Борислав Борисов, гл. уредник в НИАР „Мадара”. От тях 10 240 са чужденци.

Приходите от входни такси и рекламни материали са близо 128 000 лв. Лек спад на туристите е регистриран през второто полугодие на миналата година спрямо първите шест месеца на годината, отбеляза Борислав Борисов. По думите му, това се дължи на няколко неща - в разгара на сезона, в продължение на около месец и половина, входните такси са били намалени с 30%, тъй като монтираното скеле над съществуващото под скалното изображение е ограничавало видимостта към уникалния релеф и е имало отказ от посещения от доста туроператори.

Заради конфликта Украйна-Русия е отчетен спад на руски и украински туристи, а дъждовното лято също не е допринесло за  по-голям брой посещения.

През 2014 г. са били извършени редица подобрения на територията на резервата. Подменена е старата дървена дограма на музея и на административната част, ремонтиран е и Информационния център, поставен е голям постер с изображение на Мадарския конник, обогатена е експозицията на музея, поставени са нови надписи на експонатите.