Евроултиматум за Гърция

Засега съседката ни отхвърля офертата на Брюксел за спасителната програма

Пет дни срок даде на Гърция еврогрупата да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, на която снощи се обсъждаха дълговите проблеми на Гърция, приключи по-рано от очакваното и очевидно – без резултат, предава Wall Street Journal.

По-рано Гърция отхвърли проект на становище, което бе подготвено за целта на срещата. Предварително изготвеното споразумение гласи, че Гърция трябва да приеме удължаване на съществуващата спасителна програма с 6 месеца.

Проектът на решението бе съставен преди началото на срещата на финансовите министри. В него се посочва, че Гърция трябва да се възползва от удължаването, за да „приключи успешно“ текущата спасителна програма, като „използва най-добре изградената гъвкавост“.

В черновата пише, че гръцкото правителство „се е съгласило да поддържа подходящи първични бюджетни излишъци и финансиране, с които да гарантира устойчивостта на дълговете си“ и че Международният валутен фонд ще продължи да бъде ангажиран към каквато и да е финансова помощ за Гърция.

Двама европейски представители коментират пред изданието, че проектът на решението не е бил обсъждан от финансовите министри.

От своя страна Гърция отхвърли офертата за спасителната програма, отправена от Брюксел, определяйки я като „абсурдна“ и „неприемлива“, допълва ВВС, цитирайки гръцки представител, който коментира реакцията на финансовия министър Янис Варуфакис.

Като че ли резултатът от срещата на финансовите министри на Еврогрупата бе предизвестен, коментира investor.bg. Преди нейното начало финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле каза, че не е оптимист относно постигането на споразумение. Той обвини властите в Атина, че се държат по-скоро безотговорно по време на преговорите с кредиторите си, предава Financial Times.

Председателят на Еврогрупата на финансовите министри Йерум Диселблум заяви, че времето, в което гърците могат да изразят своите искания, е изтекло. „Имаме тази седмица на разположение“, отсече той. „Сред членовете на Еврогрупата се оформя тезата, че следващата стъпка трябва да дойде от гръцките власти.“

Сега зависи от Атина да поиска удължаване на спасителната програма – нещо, което гръцкото правителство непрекъснато повтаря, че няма да направи. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, напускайки срещата.

Ройтерс дори пише, че преговорите са приключили, докато Атина не си промени мнението.