Семействата разчитат все повече на социални помощи

Тежестта на заплатата намалява в бюджетите на домакинствата

Семейните бюджети се крепят все повече на социалните помощи и изтеглените спестявания, пише в.”Сега”. Докато тези два източника на доходи увеличават тежестта си като дял в общия бюджет на домакинствата, тежестта на заплатата намалява. Хората са станали и по-предпазливи при тегленето на заеми и кредити, защото сумите от тях също намаляват. Това показват данните на националната статистика за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за последните три месеца на миналата година. За една година разходите ни са нараснали над два и половина пъти по-бързо от доходите. За последните три месеца на 2014 г. в домакинствата са постъпвали средно по 2981 лв. и 61 ст., или с близо 55 лв. повече от същия период на 2013 г. Разходите обаче са се увеличили със 138 лв. и за последните три месеца на м.г. са стигнали 2845 лв. средно на семейство.

Заплатата продължава да е основният източник на приходи в семейния бюджет - средно на домакинство се падат по близо 1599 лв. И макар за година сумата да е нараснала с почти 17 лв., делът й в доходите намалява - с 0.4 процентни пункта до 53.6%. Социалните помощи обаче се увеличават от 59 лв. до малко над 76 лв. на семейство за една година. Растат и сумите от семейните добавки за деца - с близо 8 лв. до 29 лв. на семейство. Така на човек доходите от социално осигуряване и социални помощи са се увеличили с над 15 процентни пункта, което е най-сериозният ръст от всички други пера. В сравнение с преди година домакинствата са разчитали и повече на спестяванията си - сумите от тях са се увеличили с близо 13 лв. до 114.50 лв. Това може и да се дължи на връщането на гарантираните депозити от КТБ, защото около 2% от общите пари не бяха внесени отново в банки, а останаха у хората. Най-вероятно заради празниците приходите от близки и роднини са с около 10 лв. повече и сумата е нараснала до малко над 33 лв. на домакинство.

В същото време обаче изтеглените заеми и кредити намаляват значително - за последните три месеца на миналата година средно на домакинство се падат по 33 лв., а са били 45 лв. за същия период на 2013 г. Въпреки че приходите от социалните помощи и детските растат, сумата от обезщетения за безработица намаляват - с около 6 лв. до 14 лв. средно на домакинство. Това пък би могло да се дължи на лекия спад на безработицата на годишна база.

ХАРЧОВЕ

Разбивката на разходите на домакинствата показва, че хората са харчили по-малко за храна, но пък повече за цигари и алкохол. На домакинство се падат по близо 912 лв. за храна, с 10 лв. по-малко спрямо същия период на 2013 г. За цигари и алкохол обаче за една година разходите са се увеличили с 4 лв. до 119 лв. на домакинство. С 40 лв. са се вдигнали разходите за жилище, ток и вода - до 375 лв. на семейство. Това е най-сериозното увеличение и вероятно се дължи на поскъпването на тока от октомври 2014 г.

Другите разходи, които се увеличават на годишна база, са за данъци (с 3 лв. до 133 лв.), за транспорт (с 4 лв. до 184 лв.), за съобщения (с 6 лв. до 122 лв.). Намаляват харчовете за здравеопазване - с пет лева до 149 лв. на домакинство. Почти без промяна е заделеното на влог - по около 57 лв. на семейство. Увеличават се обаче разходите за покриване на дълг или заем - с пет лева до 114 лв. Повече средства са заделени и за облекло и обувки - с 19 лв. повече до 131 лв.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"