Румъния стана отличник срещу корупцията във властта

Съдебната система в северната ни съседка е внимателно наблюдавана от ЕС

За по-малко от година Румъния постигна сериозни успехи в борбата с корупцията и е с няколко обиколки пред България в извършвания от ЕС механизъм за наблюдение в областта на правосъдието, пише БГНЕС.

 Съвсем наскоро бе арестувана бившата министърка на туризма и регионалното развитие на Румъния Елена Удря (на снимката). 40-годишната ефектна блондинка е заподозряна в пране на пари и използване на служебното си положение за подкуп. Прокуратурата я обвинява, че е създавала незаконни схеми за програмно осигуряване на училищата в Румъния, както и в пране на пари. Елена Удря беше министър на туризма и регионалното развитие на Румъния в периода 2009-2012 година.

 Малко преди това бе арестуван бившият министър на икономиката Адриан Видяну, заподозрян за съучастничество в злоупотреба с власт в хода на голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура. Видяну бе министър на икономиката от 2008 до 2010 г., той е и бивш кмет на Букурещ и един от ръководителите на Либерално-демократическата партия.

 Решението за ареста му е последното от разследването на голямата афера за продажба на природен газ на преференциални цени, довела до загуби за държавата от 130 милиона долара според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

 Срещу доста видни личности в Румъния, бивши министри, бизнесмени и дори бившата ръководителка на DIICOT Алина Бика има подозрения, че са замесени пряко или косвено в аферата.

 DIICOT подозира, че от 2013 г. Видяну е дал разрешение за продажба на природен газ на преференциални цени на румънския производител на изкуствени торове "Интерагро", който бе натрупал големи дългове към държавната Ромгаз.

 

След като прокурорите бяха запорирали пакет акции на бившия министър, Алина Бика реши през февруари 2014 да вдигне забраната, за да облагодетелства Видяну. Според обвинението тя е злоупотребила с власт и е действала незаконно.

 Пак по-рано тази година бе арестуван румънският министър на вътрешните работи Кристиан Давид, който е обвинен, че е взел подкуп от 500 000 евро във връзка с предоставяне право на собственост върху земя от 15 дка в град Бузъу. Той бе вътрешен министър в периода от април 2007 г. до декември 2008 г.

 Отделно миналата година деветима бивши румънски министрибяха заподозрени в корупция и пране на пари в голямо разследване във връзка с предоставянето на договори в технологичната област от 2001 г. насам, съобщи Прокуратурата за борба с корупцията (DNA). Сред подозрителните договори фигурира споразумение за лицензи за продукти на американската компания Майкрософт, сключено между румънското правителство и Fujitsu Siemens Computers, смятана по онова време за единствен дистрибутор на продуктите. Според DNA "от 54-те милиона долара, платени от правителството, 20 милиона са били комисионни, поискани от участващите в договора хора, както в рамките на министерствата, така и в частните компании".

 Друг договор предвижда закупуването през 2011 г. от министерството на образованието на 179 259 лиценза на Майкрософт, предназначени за румънските училища, "или 72 990 повече спрямо броя на компютрите", с които разполагали по това време училищата. Договорът вероятно е ощетил държавата с 5,4 милиона евро. Прокуратурата е разкрила банкови плащания, идващи от участващите в договорите компании, в сметките на най-малко трима бивши министри. Така министърът на комуникациите между 2008 и 2010 г. Габриел Санду е получил три милиона евро, след като предпочел консорциум около германската CON.NET при предоставянето на договор в технологичния сектор. Периодът на разследването започва през 2001 г. и обхваща мандатите на три правителства – на левицата, ръководено от Адриан Нъстасе, и на дясноцентристките премиери Калин Попеску Търичану и Емил Бок.

 Най-високопоставеният румънски политик, осъден за корупция, си остават бившият премиер Адриан Нъстасе. Той беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор при строг режим по две дела за корупция. Той бе осъден за подкупи в размер на 630 000 евро, които получил под формата на внесени от Китай стоки, както и за безвъзмездна ремонтна работа в две от къщите му, предоставена от собственичката на строителна фирма, която впоследствие беше назначена начело на Инспекцията по ремонтните работи. През юни 2012 г., той беше осъден по друго дело за присвояване на 1,5 милиона евро за финансирането на предизборната си кампания през 2004 г.

 Миналата година съд постави предсрочното му освобождаване, защото е излежал една трета от присъдата си. 64-годишният Нъстасе бе премиер от Социалдемократическата партия между 2000 и 2004 г.

 Пак миналата година бе арестуван и осъден Мирча Бъсеску, брат на тогавашния президент Траян Бъсеску. Това стана, след като телевизия "Антена 3" излъчи видеоматериал, в който Мирча Бъсеску признава, че е получил подкуп от 250 000 евро, за да се застъпи за лицето Санду Ангел, който е съден за опит за убийство. В репортажа на "Антена 3" братът на президента казва, че той е наясно с действията му. Самият Ангел бе осъден на 8 години и 9 месеца затвор.

 Държавният глава отрече да е замесен в делото за корупция след изтичането на видеоматериала.

 БГНЕС припомня, че съдебната система в Румъния е внимателно наблюдавана от ЕС. В страната са създадени няколко институции със специфични институции за борба с корупцията във властта. Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията. Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.