8 % от пациентите у нас не доживяват трансплантация

Общество

17-02-2015, 11:42

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

938 българи чакат за животоспасяващо присаждане на органи

938 българи са в листата на чакащите за животоспасяваща трансплантация. Между 7 и 8 % от тях обаче не доживяват да получат орган и оперативна намеса. Тези потресаващи факти представи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

Служителите на агенцията работят по европроекти, за да бъде намалена черната статистика. Усвоените средства по Оперативна програма „Административен капацитет” са над 150 000 лева. За последните няколко години у нас има ръст в броя на трансплантациите, отчитат от ведомството. От критичния минимум на 19 трансплантации за цялата 2012 г., агенцията достига 79 присаждания на органи за 2014 г. От тях 44 са бъбречни от трупен донор.

Средно по десет бъбречни трансплантации годишно у нас се правят от жив донор, а между две и четири са сърдечните. По линия на европейската мрежа Евротрансплант от 2013 г. сме изпратили един бял дроб, четири черни дроба и две сърца от трупни донори за спасение на пациенти в други страни.

Ръководителят на агенцията д-р Марияна Симеонова призна, че за последните пет години численият състав на организацията е намаляван два пъти и това неминуемо се отразява на работата. „Не говорим за повече хора, искаме да оптимизираме с това, с които разполагаме”, разясни Симеонова. Когато била назначена, в агенцията нямало юрист, пиар, IT специалист.

„Ние сме контролиращ и иницииращ орган, но имаме и задачата да превърнем страната ни в нормална европейска държава, в която хората не умират, защото няма възможност за трансплантация”, каза тя. В тази връзка агенцията е започнала проект по „Административен капацитет” за оптимизиране структурата и функциите на агенцията на стойност 152 000 лева с 85% финансиране от Европейския социален фонд.