Правнучката на Левски за филма: "Абсурдно"

На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга, споделя Христина Богданова след премиерата

След множество скандали около това кой да бъде главен герой, как са събрани парите за проекта и множеството разочарования на режисьора Максим Генчев, споделени във Фейсбук, филмът "Дякон Левски" най-накрая излезе на бял свят. Премиерата беше снощи в НДК, а отзивите не закъсняха.

Няма как да остане незабелязан коментарът на Христина Богданова – правнучка на сестрата на Левски, единствен потомък на неговия род. Тя окачествява филма като подигравка с Апостола, с историята и с българското.

Ето какво сподели в личния си профил след премиерата: "Току-що се прибирам от премиерата на филма Дякон Левски. В изключително редки моменти от живота си няма думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована."

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава...", добавя като коментар под публикацията си Богдана.

Много други зрители споделиха мнението си за лентата в Социалната мрежа. Коментарите са крайно противоречиви, което обаче не е никак изненадващо предвид деликатната тема, която се засяга. Когато става дума за Левски, всички сме безкрайно чувствителни.

"По-добре да си бях купила хероин и да бях отишла да гледам "50 нюанса кафЕво", отколкото да гледам поредната гавра с българската ни история, гавра с Апостола и с всички "глупаци", които са си дали живота, за да можете ВИЕ отрепки да живуркате сега. Заслужаваме си съдбата! Срам ме е от малоумниците в залата, които аплодираха тази помия. Знаят ли си историята изобщо, за да се радват на това, което видяха? Народ, който не знае и не помни историята си, ЗАСЛУЖАВА да я изживее отново. А ние определено я изживяваме.
Плюя на измислената ни свобода.
Плюя на създателите на този урод, който гледах тази вечер.
Плюя на глупаците, заради които тази България умира.
Бесилото за вас, предатели!", категоричен до крайност е зрител, коментирал на страницата на филма.

"БРАВО! БРАВО НА Maksim Kolev Genchev Petyo Cekov Biser Marinov И ВСИЧКИ ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В НАЙ-ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ ЗА МЕН! 3 ЧАСА ЕМОЦИЯ, 3 ЧАСА СЪЛЗИ, 3 ЧАСА СЪС ЗАТАЕН ДЪХ! ПОКЛОН ПРЕД ЛЕВСКИ, ПОКЛОН И ПРЕД ВАС! ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ДА ГЛЕДАТ ФИЛМА "ДЯКОН ЛЕВСКИ"! ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА ГЛЕДАТ "ДЯКОН ЛЕВСКИ", БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ РЕЛИГИЯТА, КОЯТО ИЗПОВЯДВАТ И ЕТНОСА КЪМ, КОЙТО ПРИНАДЛЕЖАТ! И БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! НАДЯВАМ СЕ СКОРО И БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГЛЕДАТ "ДЯКОН ЛЕВСКИ"!", коментира емоционално друг, изгледал филма.

Очакваме и вашите коментари, ако сте изгледали скандалната лента.