Тестват Superbus по пътищата на Европа (видео)

Арт и Стил

17-02-2015, 14:15

Снимка:

emirates247.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Проектът е на холандския професор Убо Йоханес Окелс, който е физик и бивш астронавт на ESA

Високоскоростният и напълно електрически Superbus в момента се тества по пътищата на Европа. Автобусът на бъдещето е предвиден за Обединените арабски емирства и по-специално за бърз транспорт между столицата Абу Даби и Дубай. Разстоянието между тези две дестинации ще се намали до 30 минути, като скоростта на придвижване ще е 250 км/ч.

Superbus е с капацитет 23 души. Построен е по проект на покойния холандския професор Убо Йоханес Окелс, който е физик, бивш астронавт на ESA и експерт по аеродинамиката във Формула 1. През 1985 г. той е участвал в полет на космическата совалка, което го прави първият холандски гражданин в космоса.

Концепцията на Superbus бе представена на Търговското изложение за тежкотоварни автомобили, което се проведе през март 2011 г. в Дубай. Самият прототип беше показан в Германия през септември миналата година, дни след като приключи първото пробно пускане.

Автобусът на бъдещето е с дължина 15 м, ширина 2,5 м и 1,65 м височина и има осем врати от всяка страна, които наподобяват крило на чайка. Той е изработен от олекотени материали, включително алуминий, карбон, фибростъкло и поликарбонат, и тежи само 9500 килограма с пълен товар. Пътуването в Superbus ще бъде супер конфортно и може да се сравни с това в луксозен седан.