Дават по 8000 евро за отглеждане на шафранов минзухар

Парите

17-02-2015, 18:00

Снимка:

secretlyhealthy.com

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Земеделското министерство търси производители в Кърджалийско

Държавата ще подкрепи създаването на хиляда декара полета с шафранов минзухар.
Това беше заявено на среща в Кърджали на експерти от земеделското министерство със стопани, които експериментално отглеждат растението, съобщи БНР.

Фермерите могат да получат субсидия между 2 000 и 8 000 евро по мярката за подпомагане на малки стопанства.

Целта е продукцията да се търгува на световните пазари и да бъдат сключени договори с фармацевтични компании и търговски вериги.

Има два основни начина на отглеждане на минзухарите - Европейски и Арабски . Европейският шафран се гледа на лехи, като на всяка 3-та година луковиците се изваждат и разсаждат наново, така цветовете си остават едри и хубави, а качеството на шафрана е високо (най-скъпият шафран е "Ла Манча" и се характеризира с дългите си и тънки тичинки) .

Арабскотото гледане на шафран, може да се каже, е малко по-мързеливо. Шафранът е засят толкова нагъсто ,че всичко е като поляна.Луковиците не се пресаждат и с годините се размножават прекалено много, че буквално са една до друга, дори и трева е трудно да поникне между тях. Цветовете не могат и нямат пространството да се развиват добре , отделно при беритба буквално се ходи по тях, а това рефлектира и на качеството ( тичинките на арабския шафран са къси и дебели).