Потомка на Левски: Филмът е подигравка с Апостола

Животът

17-02-2015, 19:26

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Образът му беше на една мижитурка, казва Христина Богданова

"Филмът "Дякон Левски" е подигравка с Апостола, с историята и с българското". Това написа в статус във Фейсбук праправнучка на сестрата на Васил Левски - Христина Богданова, която е единствена с потомство от неговия род. Богданова е гледала една от първите прожекции на лентата и бе категорична, че иска да забрави видяното "изцяло и напълно".

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски", пише Богданова.  В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи… Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована". 

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка, казва потомката на Апостола. Исторически абсолютно недостоверно, поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне, една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски – няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама мнооого не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава". 

В интервю за Агенция "Фокус" председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски" Васил Василев казва: "Това, което ми направи най-силно впечатление във филма, а може би е и най-голямото му достойнство, ако не гледаме художествената страната на въпроса е, че той пресъздава вярно историческата истина, епохата и събитията, такива каквито ги знаем от Дядо Вазов, от Захарий Стоянов, от спомените на поборниците и на съратниците на Левски. Филмът "Дякон Левски" политически не е коректен от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това "захаросване" на историята, от това "заливане със сироп" и замазване на всички проблеми и противоречия, които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин. Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление, именно защото показва историята такава, каквато от 20-на години ни карат да забравим. Днес децата учат по едни скандални учебници, които прекрояват историята според вкуса на днешната българска политика. За мен най-голямото достойнство на филма е, че политически не е коректен".

А ето и разказът за филма на един обикновен зрител, Георги Иванов, публикуван в социалните мрежи: "След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК! Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза "от уважение към екипа, ще изчакаме да минат надписите, преди да говори който и да било". Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката и си тръгнах…

Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми! Вие нищо не знаете, цялата зала пляскаше, когато (Левски) уби първия турчин! Но най-трогващо беше, когато го водеха с каруца към бесилото и едно заптие му каза: "Ако не издържиш дотам, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му отвърна: "Да ти е…а майката!" Залата избухна в аплодисменти! Вярно, в 3 часа и 40 минути (Левски) не намери място да каже: "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си!".Но "Да ти е…а майката" от устата на Апостола…, ей тая реплика отекна във вечността. Зад гърба ми се проведе спор дали е редно да се ядат пуканки на такъв филм! Ами не е редно, аз и без пуканки щях да се задавя, когато на екрана един си отряза езика и го метна пред турците. Детето до мен попита майка си "Този защо така прави". И аз питам, този Максим Генчев "защо така прави".