Еврозаплати стряскат шеф на Спартак

Все още няма гаранции от страна на италианците, че ще финансират клуба занапред

Големи заплати на чужденците стреснаха ръководството на Спартак 1918 в лицето на председателя УС в оставка Антон Фажев. Именно той е човекът, който в момента може да разписва документи в клуба и има последната дума относно договорите на футболистите. Избраният за нов председател на УС Пиетро Белардели, който все още не може да поеме властта в Спартак заради липсата все още на съдебна регистрация, имаше голямо желание играчите да парафират контракти още в понеделник (17 февруари), но това така и не се случи.

Пред медиите Белардели загатна, че ако нещата извън футбола, на които основно разчитат италианците, не се получат, той си тръгва. "Ние направихме оферти към общината, че сме готови да финансираме в град Варна или провинцията. Имаме готовност да финансираме проекти за пет години. Не искам да го обръщам на политика, но това бяха основните ни намерения. Спартак не ми е бил приоритет", каза тогава Белардели.

Именно това изказване на италианеца притеснява Фажев. Той е наясно, че ако подпише договори с футболистите и то на заплати, на които биха завидели и играчи от тимове в "А" група, а Белардели се откаже от издръжката на спартаклии, клубът фалира. Не е тайна, че в момента в Спартак нямат свежи източници на средства и разчитат основно да постъпленията в детско юношеската школа от такси, а те са крайно недостатъчни.

И днес Фажев отчаяно се опитва да получи гаранции от страна на италианците, че ще финансират клуба занапред и на този етап всичко е на честна дума. По всичко личи, че и утре ще е същото, тъй като "соколите" ще пътуват до Бургас за контролата с Черноморец (Бс). Мачът е от 14 ч. на стадион "Лазур".

Очаква се разговорите между Фажев и Белардели да продължат и в следващите дни. Времето обаче притиска спартаклии, тък като стартът на пролетния полусезон "чука" на вратата. Първият мач на "соколите" е с Банско на 28 февруари във Варна.