Тук средният пръст е престъпление и други странни факти за страната на Барби Ангела

В Германия изобилстват непонятни за нас закони, навици и обичаи

Германия има репутация на "правилната" държава, в която всички са изрядни, никога не закъсняват и ценят реда и чистотата. В действителност в Германия изобилстват странни закони, навици и обичаи, твърди сайтът Thrillist. Ето някои от тях.

1. Всички първокласници в Германия (а също в Австрия и Чехия) получават в първия учебен ден огромни пакети с всякакви сладки неща и играчки, а в последно време дори мобилни телефони и приставки с електронни игри. Тази традиция се нарича Schultute и е на повече от 120 години.

2. В Германия може да се пие вино или бира на обществени места, при това не само от възрастни, но и подрастващи над 14 години. Наистина непълнолетните могат да правят това само в присъствието на родители или настойници.

3. Висшето образование в Германия е безплатно, дори и за чужденците. Само преди няколко месеца към това се присъедини и Долна Саксония, последната провинция, в която образованието беше платено.

4. Правителството на Германия има право да се намесва и в това как немците наричат своите деца. И прилага това свое право. Според немските закони, ако личното име не казва ясно "момче или момиче" и ако за чиновника това не е очевидно, той учтиво отказва регистрацията. За повторно записване се дава солидна сума, така че по-удобно е да наречеш детето си Михаел или Мария, за да спестиш излишните главоболия.

5. Проституцията в Германия е напълно легална от 2002 година, така че тук може да се намери всичко - от публичен дом с размерите на търговски център до скромна "будка" за онези, които желаят "бърза и евтина услуга".

6. В неделя в Германия всичко е затворено (с изключение на църквите и вероятно на публичните домове). Нещо повече, забранени са дори такива строителни дейности като, например, невинното пробиване на дупка в стената, за да закачиш картина. "Тихият ден" в Германия е наистина тих.

7. Канцлерът на Германия има свой прототип във вселената "Барби" - кукла, облеклото и прическата на която повтарят стила на Ангела Меркел. Професор Иоахим Зауер (съпруг на Меркел) няма свой прототип - все пак той е частно лице , а правото на частен живот в Германия е свещено.

8. Правителството на Германия плаща за секс на лица с ограничени физически възможности - това е част от социалната им програма.

9. Да поздравиш някого предварително за рождения му ден в Германия се смята за лоша поличба. И въобще, да поднасяш поздравления преди събитието е все едно да поканиш злото.

10. Германия закрива последователно всички атомни електроцентрали. Планът, предложен от правителството на Меркел след катастрофата с Фукушима в Япония, предвижда към 2022 година в Германия да не остане нито една АЕЦ.

11. В някои немски градове, между които е Бон, има "автомати за проститутки", в които дамите с леко поведение трябва да вземат "билет" преди да започнат работа. Ако ли не - следват проблеми с полицията.

12. Когато в отговор на някакво предложение немец ви каже "благодаря", това означава отказ - "не, благодаря". А когато иска да каже "да", той ще отговори "моля".

13. В Германия газираната напитка Fanta се използва като съставка в приготвянето на пирог. Той се нарича Fantakuchen и казват, че е много вкусен.

14. Според немския фолклор отворените прозорци в дома могат да станат причина за болести, като простуда или дори грип. Не отваряйте прозорците в Германия, ако не се налага.

15. В англоезичните страни показването на среден пръст се смята за оскърбление и за това биха могли да ви набият. В Германия обаче това е просто нарушение на закона - обикновеният немец няма да се бие, а ще позвъни в полицията. Ето защо не е разумно да показвате среден пръст на немски шофьор, спрял на светофара – той незабавно ще запише номера на колата ви и ще изтича в полицията да се оплаче, а последствието ще е солидна глоба за вас.

16. Най-популярният новогодишен филм в Германия е "Вечеря за един", заснет през 1963 година. Той задължително се излъчва всеки път в навечерието на Нова година. Интересното е, че всички продължават да го гледат вече пет десетилетия.

17. Октоберфест всъщност не започва през октомври - първата бъчва отварят винаги 16 дни преди първата неделя на октомври. Е, след като бъчвата е отворена...трябва ли да се чака цели две седмици?

18. Сега в Германия като химн се изпълнява само третият куплет от "Песента на немците", стария държавен химн от 1922 година. В годините на нацизма от песента се изпълняваше само първият куплет, който започва с печално известните думи " Германия, Германия над всичко...".