Петър Москов се изравни по рейтинг с Бойко Борисов

Портфейл

18-02-2015, 08:02

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Доверието към кабинета леко се покачва

Петър Москов вече е най-популярният министър в кабинета "Борисов" и дори се изравни по рейтинг с премиера. Това сочат данните от февруарското национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 30 януари и 5 февруари. Той и Бойко Борисов имат по 33% доверие, недоверието към Москов обаче е 41%, а към Борисов - 54%.

Една трета от министрите пък продължават да са непознати за половината българи и да събират едва около 6 на сто одобрение - това са външният Даниел Митов, военният Николай Ненчев, просветният Тодор Танев, екологичният Ивелина Василева, енергийният Теменужка Петкова и спортният Красен Кралев (с 4 на сто доверие), уточнява "Труд".

Доверие към правителството като цяло заявяват 32% от българите, 56% казват, че не му вярват, а останалите се затрудняват да отговорят. Доверието към кабинета леко се покачва, а недоверието леко спада за 100-те дни от началото на мандата. За сравнение, към институцията "Министерски съвет" преди кабинета "Борисов-2" доверието е било паднало до 15%, а недоверието е скочило до над 70%.
Сред обществените фигури с най-високо доверие са еврокомисарят Кристалина Георгиева - 55%, и столичният кмет Йорданка Фандъкова - 44%.

Според изследователите от "Галъп" и по отношение на партиите, и по отношение на основните личности се запазва логиката на следизборния бонус за победителите. Управляващите партии са със стабилен електорален дял, а опозицията не качва проценти. Положително влияние за управлението са и намалелите скандали между членовете на коалицията в последния месец.

В унисон с показателите за доверие във властта са и нагласите за общата посока на развитие на страната. В последните месеци расте делът на оптимистите - към февруари те са 23%, песимистите са 62%. Числата са сходни с тези от началото, но са по-добри от онези в края на кабинета "Орешарски", когато песимистите достигаха до 70%, а оптимистите оставаха трайно под 20%.

Сравнително ниско е желанието за нови избори и готовността за протести, както бе само преди година, отчитат от "Галъп". И стигат до извода, че обществото се е уморило от протести и нестабилност и че сега преобладава желание за стабилност, което "прави общите нагласи към политическия процес по-благосклонни".

Новата власт успокоява личните очаквания

50% от интервюираните не очакват никаква промяна в материалното положение на семейството си. 27% смятат, че то ще се влоши, а едва 8% прогнозират, че ще се подобри. През есента на миналата година картината е била доста по-неприятна - 36 на сто са очаквали влошаване.

Политическата картина влияе и на очакванията за цените - през февруари 58% се надяват те да растат, но преди 3 месеца са били 72%. Промяната във властта успокоява и пазара на труда - вече 17% очакват безработицата да намалява при едва 10% през есента.

За големите страхове - мнозинства от по 2/3

Близо две трети от българите се страхуват от терористична заплаха и от "Ислямска държава". Също близо две трети се опасяват страната да не остане без пари за пенсии. Отново две трети смятат, че у нас има свобода на словото - напук на всички международни класации. И пак почти две трети са убедени, че САЩ оказват натиск върху България - натиск от страна на Русия виждат само 39% от интервюираните.