Пожарникари с въжета разчистват срутената стена над Античния театър

Мисия Пловдив

18-02-2015, 09:27

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Част от стената се срути в събота

Пожарникари с въжета чистят и обезопасяват надвисналата подпорна стена над Античния театър в Пловдив. Двадесеттина огнеборци започнаха да обрушват ската до Биологичния факултет на Пловдивския университет. Част от стената се срути в събота около 19 ч.

Работата по укрепването е възложена на фирма "Драгиев и ко". "Трудно е, защото теренът е много стръмен. Ще се пробиват дупки в скалите и вътре ще бъдат набити дебели метални парчета за здравина. След това по тръби ще се излива бетон", обясни Никола Андреев от фирмата пред 24chasa.bg.

Обрушването е поверено на пловдивски огнеборци алпинисти. Те се спуснаха с въжета по сгъваема стълба и започнаха да избутват висящите камъни. По специални улии отломките падат директно на площадка на ул. "Рилски метох". Тя се затваря за движение, за да се предотвратят инциденти.

"След като всичко се почисти и обезопаси, ще се направи проектно-сметна документация и ще се изчисли какви средства ще са нужни", обясни Андреев. Разноските се поемат от пловдивската община.

Студенти и докторанти помолиха да изнесат от опитната оранжерия посевите си, тъй като достъпът до района е ограничен. Доброволци от пловдивското звено ще бъдат ангажирани по разчистването на отломките. "Собствениците на засегнатите жилищни сгради трябва да отворят дворовете си, за да може оттам да се изнасят камъните. Няма опасност за домовете им", увери шефът на отдел "Сигурност" Георги Маринов.