Опасни скали затискат 40 къщи в Кричим

Животът

18-02-2015, 10:30

Снимка:

община Кричим

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

От Иванковото кале непрекъснато падат камъни върху жилищните сгради

40 къщи в Кричим са застрашени от опасните скали на Иванковото кале. От него непрекъснато падат камъни върху жилищните сгради. Миналото лято огромен къс проби покрив, а преди 2 седмици се срути друг, който по случайност рухна върху планински път, на метри от домовете на хората, разказва 24chasa.bg.

"Живеем в страх и тревога. Не смеем да се покажем на двора, където се свличат грамади пясък и камъни", оплака се 68-годишната Иванка Илиевска от ул. "Антоинвановци" 72. Тя разказа, че къщата им е построена преди 17 г. на мястото на скала. По думите й тогава използвали 101 бомби, за да я разбият. Останалата част от ската обаче е опрян до дома на Илиевски и през пролетта започва да се руши.

Съседите й Ташеви пък преживели голям кошмар преди няколко години, когато тежък камък паднал от Иванковото кале в тяхната спалня и по чудо не убил бебето им в люлката. Оттогава семейството не може да спи спокойно.

"Проблемът със свличащите се скали от калето е много сериозен. Има реална опасност да пострадат хора. Ще повикаме геолози и хидролози, за да изследват ската и да дадат предложение как да бъде укрепен", коментира кметът на Кричим Атанас Калчев.

На 2 км от града вчера бяха извършени серия от взривове на опасните скали, надвиснали на пътя за Девин. Очаква се в края на седмицата трасето да бъде отворено.