2 атентата срещу мъжа на изчезналата Стоянка от Карлово

Крими

18-02-2015, 13:09

Снимка:

bgdnes.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Стоянка Дудекова изчезна преди 11 месеца на път за автобусната спирка

Два атентата са извършени срещу бившия съпруг на изчезналата преди 11 месеца Стоянка Дудекова от Карлово - Веселин Божилов, твърди "България Днес". Става дума за палежи на две различни вили на една и съща дата в две последователни години в един и същи квартал на малкия планински град - „Сушица". В единият от тях загива най-близкият приятел на Божилов, а от втория той се спасява по чудо.
Според най-спряганата версия на местните жители целта на огнените посегателства е била да бъде убит именно Веселин Божилов. Градската мълва носи, че престъпленията са свързани с обтегнатите отношения между бившите съпрузи. Според жители на града поръчката срещу Веселин идвала от изчезналата най-вероятно в чужбина Стоянка и била част от разчистването на сметките между двамата. Лансираната версия гласи, че до палежите се стигнало заради подялбата на имуществото след развода на семейството.
Първият пожар избухва в нощта след Трифон Зарезан на 31 януари м.г. във вила в карловския квартал „Сушица". Тя е собственост на 51-годишния Минко Илинов, един от най-близките приятели на Веселин. По традиция двамата посрещат празника на виното в компанията на техни приятели във вилата на Минко или в тази на Веселин в същия район. Във фаталната нощ обаче в крайградската къща на Минко нямало купон. Приятелите му решили този път да се веселят на друго място. След почерпката Илинов се прибрал сам във вилата си и си легнал. Малко преди полунощ съседи видели огромни пламъци да се извиват над покрива. Те веднага се обадили на спешния телефон 112. Пристигналите на мястото пожарникари измъкнали навън обгорелия Минко, а огънят напълно унищожил вилата.
Пострадалият веднага бил закаран в местната болница. Приет е там с 50% изгаряния на гърба и на краката. Въпреки усилията на лекарите да спасят живота му Минко издъхнал. След смъртта му ченгетата започнали разследване на случая. Първоначалната версия била, че той е станал жертва на убийци, които са искали да го ликвидират, а след това са запалили вилата, за да заличат следите си. Според друга хипотеза обаче човекът е станал жертва на собствената си немарливост. Когато се прибрал след почерпката за Трифон Зарезан, той опитал да си запали печката. Не успял, защото дървата били мокри. Той взел 5-литрова газова бутилка и с горелка ги запалил. Легнал да спи, а бутилката, която била оставена до печката, се нагряла и избухнала. Пламъците обгорили и обгазили Минко. Негови съседи обаче отхвърлят тази версия, защото, когато огнеборците го измъкнали навън, той сам се движел и говорел. Според тях, ако е бил толкова обгорял и задушен от дима, не би могъл да ходи и говори.
Година по-късно на същата дата - в нощта на 31 януари срещу 1 февруари, още една вила мистериозно пламва в карловския квартал „Сушица". Тя е собственост на съпруга на изчезналата Стоянка - Веселин. Огнеборците не успяват да спасят от стихията крайградската къща. По това време стопанинът й не е в нея. По традиция той всяка година отбелязва празника на виното Трифон Зарезан с приятели в имота си извън Карлово. Така е постъпвал винаги до миналата година. Тази обаче решил да не се весели във вилата си, а на друго място. Той обаче оставил осветлението включено, за да заблуди крадци, че вътре има хора, ако решат да тарашат имота му, разкриват запознати. По думите им е много възможно изчезналата най-вероятно в чужбина Стоянка да е поръчала палежа в имота на бившия си съпруг. Тя познавала навиците му, мислела, че, както всеки път, той ще празнува Трифон Зарезан във вилата си. Поръчала палежа, за да го ликвидира и да сложи ръка на парите и имотите му.

Четири версии

"Да, има такива пожари. Не мога да коментирам, защото тече разследване", заяви Веселин Божилов пред "България Днес". Той бе сред първите заподозрени за изчезването на Стоянка. Предполагаше се, че Веселин е посегнал на бившата си съпруга заради споровете за подялба на имуществото на семейството след развода. Доказателства в подкрепа на тази версия така и не бяха събрани.
Ченгетата все още издирват потъналата сякаш вдън земя 49-годишна жена. Тя изчезна на пътя между дома й и автобусната спирка, от която вземала рейса, за да отиде на работа на 15 март м.г. Разследващите допускат, че Стоянка може да е станала случайна жертва на прегазване с кола, а след това трупът да е скрит. Не били отпаднали и версиите за доброволно бягство или отвличане.