София с най-модерната онкоболница в Европа

Мисия София

18-02-2015, 13:24

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Недовършен мол във Варна става болница

В клиниката, която ще отвори врати през октомври, ще има 3 линейни ускорителя от най-високия клас

Нова свръхмодерна онкоболница ще заработи в София на 15 октомври. Тя ще е една от най-добрите у нас и в Европа. В нея са инвестирани 70 млн. лв., като 40 млн. от тях ще се вложат само в медицински технологии. Първите си пациенти лечебното заведение ще приеме към края на 2015 г.

Инвестицията е на "Сити Клиник", а за сериозността на проекта говори фактът, че към него като партньор се присъединява и инвестиционният фонд "Емпауър Кепитъл", който разпределя средства на Европейския инвестиционен фонд. Това разказаха в интервю за "24 часа" съсобствениците и изпълнителни директори на "Сити Клиник" Илиан Григоров и Андрей Марков.

Новата Онкоболница ще има 3 линейни ускорителя от най-високия клас. А годишно на един преминават около 450-700 пациенти. В Турция има около 150 линейни ускорителя и всяка година 5000 българи отиват там за лъчелечение. "Ние искаме сънародниците ни да се лекуват в България, като предложим по-добро качество на медицинската услуга - и като медицинска техника, и като специалисти. Новата болница ще развива и пълния обем образна диагностика. Ще внедрим и първата за България дигитална 3-измерна мамография с томосинтез, която се превръща в златен стандарт в света за диагностиката на заболяванията на млечната жлеза", обясняват инвеститорите.

На онкоболните ще се предложат уникални технологии и широк спектър от услуги, като медицинска онкология и онкохематология, лъчетерапия и радиохирургия във всичките им разновидности. Ще се прилага нуклеарна медицина, ще се извършват трансплантации на костен мозък и терапия със стволови клетки, таргетна терапия, генетични консултации, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки. Ще има и отделение по вътрешни болести - гастроентерология, пулмология и др. Леглата в онкологичния център "Сити Клиник" ще са около 100, като всеки пациент ще бъде в единична стая. За тях ще се грижи медицинският персонал от 350 души.

Очаква се модерният онкоцентър да сключи договор с НЗОК в началото на 2016 г. "В момента здравната каса ни е основен партньор. Надяваме се, НЗОК да финансира лечението на пациентите, там, където те ще могат да получат най-добрата медицинска услуга и където предоставянето на уникални дейности ще позволи на българите да се лекуват у нас, а не да се плащат от държавата стотици хиляди евро за лечение в чужбина", уточняват двамата изпълнителни директори.

Успоредно с новата Онкоболница се работи и по разширяването на съществуващата "Сити Клиник" в София с допълнителни 120-150 легла. "Купили сме 5 съседни парцела до сегашния Кардиологичен център и сме в процес на проектиране. Новото лечебно заведение ще бъде от 12 до 15 хил. кв. м и ще включва абсолютно пълния обем хирургична дейност. Това са ортопедия, гръбначна хирургия, урология, неврохирургия, хирургична гинекология, обща хирургия, голяма амбулатория, включително съвместяване на практики на общопрактикуващи лекари", посочиха още Григоров и Марков.

"Сити Клиник" има планове и за разширяване на дейностите си във Варна. Собствениците са в процес на преговори за купуване на сградата на един от незавършените молове в морската столица, който да превърнат в многопрофилна болница за активно лечение, която да е готова до края на 2016-та.