Добруджанци с намалена работоспособност ползват данъчно облекчение

Парите

18-02-2015, 16:15

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

105 кандидати се борят за 5 места в данъчното

Данъчното във Варна с нов шеф

62-ма упражнявали дейност като ЕТ

634 добруджанци са декларирали пред НАП Добрич през данъчната кампания на изминалата 2014 година, че са с намалена работоспособност и са ползвали  данъчно облекчение.  62-ма от тях са упражнявали дейност като  ЕТ.

От НАП Добрич напомнят, че и през 2015 година лица с 50  и над 50 на сто намалена работоспособност могат да ползват това данъчно облекчение. Тези от тях, които декларират доходите си пред приходната агенция за предходната 2014 година, имат възможност да намалят годишната си данъчна основа със 7920 лева. Ако те са получили доход от 10000 лева през изминалата година, имат право да намалят данъчната основа с 7920 лева и да заплатят 10% данък само върху остатъка от 2080 лева. Това данъчно облекчение може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, а така също и за годината, в която изтича срокът на валидност на експертното решение. При подаването на годишната си декларация лицата с намалена работоспособност трябва задължително да приложат и копие на валидно решение на ТЕЛК/ДЕЛК/НЕЛК. От това данъчно облекчение се ползват и лицата с намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, като те  дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

Всеки от тях, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва и отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък.