Гербът на София стана на 115 години

Девизът „Расте, но не старее" пък е вдъхновен от парижкия „Плава, но не потъва"

Всички софиянци и гости на столицата познават девиза на София и как изглежда гербът на града. Но какво знаем за създаването му – кой е изработил герба и каква символика съдържа. Ако и вие се чудите – просто не спирайте да четете...

Когато през 1900 година България трябва да се представи на „Всемирното изложение в Париж", нашата столица все още няма герб. Тогавашният кмет на града Христо Попов дава поръчка за изработката му на професор Харалампи Тачев.

Щитът на герба е разделен на четири изображения, като всяко от тях е свързано с града. Женското лице е на Улпия Сердика и е взето от антична монета, което подсказва за старото име на града ни. Църквата „Света София" е дала сегашното му название и стои до Сердика. Отдолу са поставени Витоша, която е сред символите на града и златен балдахин, под който е изобразена статуята на Apollo Medicus - символ на минералните извори, с които се е славела Сердика в древността. Девизът „Расте, но не старее" пък е вдъхновен от парижкия „Плава, но не потъва“ и идва през 1911. Лъвчето по средата е спомен от старата столица Велико Търново, а добавените през 1928 лаврови клонки отстрани символизират младост, постоянство и успех.

През 1911 година, по предложение на помощник-кмета Ради Радев, към герба е добавен девизът „Расте, но не старѣе“, а през 1928 година — лаврови клонки от двете страни на щита. По времето на комунизма към герба на града е добавена червена петолъчка в крепостната корона, която след 1990 е прeмахната.