КАТ Пловдив издава фишове на линейки за висока скорост

Мисия Пловдив

18-02-2015, 19:56

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Само през миналата година са санкционирани 10 коли

КАТ- Пловдив издава наказателни фишове на линейки за движение с несъобразена скорост, съобщи bTV. Само през миналата година са санкционирани 10 коли на спешна помощ, които са заснети от стационарна камера на пътя Пловдив- Асеновград. В последствие районният съд е отменил актовете.

Една от стационарните камери редовно изпраща честитки на директора на пловдивската Спешна помощ. Всички линейки, които се движат над 60 километра в час, получават фишове с глоби. „Това е техническо средство. То вероятно няма как да се регулира”, коментира д-р Иван Стойнев, директор на ЦСМП-Пловдив.

Макар и реално да не са плащани наложените санкции, цялата бюрократична процедура по оневиняването на шофьорите отнема много време и нерви. „Създава стрес, защото тези фишове са свързани с глоби. Налага се да пишем, да обжалваме в съда, така или иначе, фишовете са паднали в районния съд”, обясни д-р Стойнев.

Линейките са превозвали пациенти в критично състояние, но на снимките не се вижда ясно дали светлинният буркан е включен. „Правили сме експеримент, че като се снима линейката, когато са завъртени бурканите в задна позиция или в определена позиция – те на снимката не излизат”, каза още шефът на болницата.

От КАТ казват, че са длъжни да спазват закона за движение по пътищата и да изпращат фишове на всички автомобили, които са без светлинна сигнализация за специално предназначение.

„Доказателството относно това дали тези превозни средства са били под специален режим на движение е впоследствие”, отбеляза инспектор Ботьо Гергинов, „Пътна полиция"-Пловдив.

Фиш може да бъде обжалван пред директора на КАТ в седемдневен срок, като се предоставят доказателства, че линейката е пътувала по спешен случай.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен