В помощното училище стачкуват символично

Мисия

19-02-2015, 09:26

Снимка:

pulksz.org

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ресурсните учители в Стара Загора излязоха на протест

Учителите смятат, че закриването на училищата не е в полза на децата

Всички 27 преподаватели от Помощно училище "Любен Каравелов" стачкуват символично. Причина за протеста е промяната в Закона за предучилищното и училищното образование, според която помощните училища се преобразуват в държавни образователни центрове за подпомагане. Специалните образователни институции трябва да бъдат закрити до 5 години ако новият закон за предучилищното и училищно образование бъде приет в настоящия му вариант на второ четене в Народното събрание.

"Искането на колегите е да се запази старото положение, което е доказало своите добри резултати. Тези училища не бива да бъдат закривани, тъй като има деца, които се нуждаят от тях", обяснява директорът Еленка Иванова.

Според проектозакона децата с увреждания ще бъдат записвани в масовите училища, но ще продължават да бъдат обучавани в досегашните помощни училища. Целта е те да получават документ за завършено общообразователно училище, за което настояват родителите.

В момента в това училище се обучават 103 деца. "Всички са с ТЕЛК-ови решения. Повечето от децата са с множествени увреждания, със средна и тежка степен на умствена изостаналост, с церебрална пареза, епилепсия, говорен дефект, шизофрения, малформация. 

Тези деца имат нужда от специални грижи и от специални условия адаптирани към техните потребности. Те не могат да бъдат осигурени в общообразователните училища само с използването на ресурсни учители.

При нас паралелките са малки - от 4 до 6 ученика. Там където имаме възможност с всяко дете се работи по индивидуална образователна програма, адаптирана към неговите способности. Имаме и специална сензорна стая. С този закон не се дава и право на избор на родителите за това в какво училище да учи детето им", обясни още директорът на училище „Любен Каравелов".

Национален инициативен комитет води преговори с членовете на комисията по образование в Народното събрание. Ако исканията не се уважат, ще преминем към ефективни стачни действия", казва директорката.

Близо 1200 са подписите в електронната петиция, създадена в подкрепа на помощните училища в страната. Екипът на помощното училище вече е направил подписка, в която подкрепа са изказали родители и учители от други училища. Тя е изпратена до парламентарната комисия по образование.