Скривалище на Левски става музей на виното

Новините

19-02-2015, 08:58

Снимка:

БНТ

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Строена е през 1820-а година и е била собственост на голям търговец

Влаховата къща в пловдивското село Брестовица, където е било едно от скривалищата на Васил Левски, е на път да се превърне в музей, но не за Левски, а на виното. Сега от възрожденската сграда са запазени само камината и избата, в която е намирал убежище Апостолът на свободата, информира БНТ.

Влаховата къща е строена през 1820-а година и е била собственост на голям търговец на вино. Местните се гордеят от малко известния факт, че тук се е укривал Васил Левски.

Любен Радев – кмет на с.Брестовица:Данни за това, че Левски се е крил тука намираме в кореспонденция със Захари Стоянов, като историята казва, че той е пристигнал тук от карловско.

79-годишния Менко Дачев е живата история на селото.Той събира информация от стари вестници. И така попада на интересна информация за престоя на Левски в Брестовица.

Менко Дачев:Докаран е тук в бъчва, да не го открият турците. 18 дена се е укривал тука, когато са го търсили в Карлово и Калофер.

По онова време престоят на Левски в Брестовица е бил пазен в дълбока тайна.
Любен Радев – кмет на с.Брестовица:Криел се е в избата на къщата между бадемите на Павел Влахов като дори жена му на чорбаджията не е знаела за присъствието на нашия национален герой в собствената си изба.

По проект Влаховата къща трябва да стане музей на виното и да се възстанови във вида, в който е била.
Менко Дачев:Не е лошо това да се възстанови и тук да идват хора да видят къде се е крил Левски, да видят какво е било.

Музеят на виното се очаква да отвори врати до края на август.