Епизоотичната комисия с мерки срещу инфлуенца по птиците в Дупница

Збраняват се изложби и пазари на птици

Заседание на Общинската епизоотична комисия в град Дупница се проведе в сградата на Общината. информира struma.com. Доклад за мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с констатираното огнище на инфлуенца А по птиците в животновъден обект в село Константиново, област Бургас, направи главният инспектор към ОДБХ д-р Георги Тимчев.

„Епизоотичната обстановка по отношение на болестта Инфлуенца по птиците на територията на Кюстендилска област и в частност община Дупница е благоприятна“, отчита докладът. Клинично прегледани са птицефермите в Самораново, Яхиново и Дупница, като са проверени за биосигурността им. На собствениците им са дадени предписания за недопускане на Инфлуенца от щам Н5N1 и до днешна дата.

Всекидневно се прави проверка на яз. "Дяково" и не са констатирани умрели и болни диви птици и новодошли такива. Последният сигнал е бил от 17 февруари за 12 умрели домашни кокошки на собственик в Дяково. След предприетите действия и изследвания е установено, че причината е остро хранително отравяне от развалено жито и не се касае за птичи грип. Направени са още десетки проверки на т.нар. „задни дворове“.

С оглед недопускането появата и евентуално разпространение на Инфлунца А се налагат следните мерки на територията на община Дупница: забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на птици, забранява се достъпа на външни лица и любителски риболов във водоемите и месатата , обитавани от диви мигриращи птици. Собствениците на птицевъдни обекти и „задни дворове“ не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете, да не допускат отглеждането на домашни патици и гъски с други домашни птици. При всяко отклонение в здравословното състояние на птиците да уведомят незабавно кмета на населеното място или ветеринарен лекар.

Общинска дирекция по горите-Дупница и ръководителите на ловно-рибарските сдружения ще организират засилено претърсване за откриване на трупове на прелетни, диви и водоплаващи птици, като при наличието на такива да сигнализират веднага.