Интерпол издирва Стамен Станчев

Осъден е за шпионаж в Румъния

47-годишният българин Стамен Станчев, който бе осъден на 5 г. затвор за промишлен шпионаж в Румъния, е успял да избяга и се издирва от Интерпол.


Лобистът се търси като опасен престъпник с червена бюлетина като "член на организирана престъпна група, занимавала се с разпространяване на секретна държавна информация с голямо значение", пише на сайта на международната полицейска организация.

Станчев се търси и чрез Шенгенската информационна система, съобщи "24 часа". Издирването му е започнало в началото на февруари, след като той не е бил открит, за да бъде отведен в затвора, където да изтърпи присъдата си

Станчев, който е бизнес консултант и работи с големи международни компании, бе осъден за промишлен шпионаж по приватизационни сделки - афера, заради която двама бивши министри на Румъния са вече зад решетките.

На 27 януари съдът в Букурещ излезе с окончателно решение по делото срещу Станчев. Разследването срещу българина започва през ноември 2006 г., когато срещу него са използвани СРС-та. Консултантът прекарва в ареста 3 месеца, преди да бъде освободен, след което пак се занимава с консултантска дейност към подразделение на банка "Креди Сюис Лондон".

На 4 декември 2013-а той първо бе осъден на 11 г. затвор за шпионаж и на 4 г. и 11 месеца за участие в престъпна група. По-късно присъдата бе редуцирана от Върховния съд на Румъния до 5 г. и 2 месеца затвор.

"За една нощ станах най-страшният шпионин в Румъния. Аз съм само един консултант, правя бизнес, лобирам, водя инвеститори и пари в Източна Европа. Няма нищо незаконно. Правил съм това и в други държави, и не само аз. Продължавам да го правя", коментира през 2009 г. Станчев пред румънския вестник "Евениментул зилей".

Станчев е от Ловеч, завършил е военно училище, през 1999 г. се дипломира като инженер по химия, а по-късно започва частен бизнес. Владее няколко езика, работи освен за "Креди суис", за "Щрабаг" във Виена, ОМВ и ЧЕЗ.
В сайта на фирмата му "Енерган Уърлдуайд". Там пише, че Станчев работи в тясно сътрудничество и с компанията на милиардера Марк Рич, който почина през 2013 г.

Последното известно местонахождение на Станчев е в Монако, където живеят съпругата и децата му. Румънски медии съобщиха  преди няколко години, че е бил забелязан да управлява луксозен автомобил в Монте Карло.