Слънчева енергия ще топли нова детска градина в "Меден рудник"

Мисия Бургас

19-02-2015, 12:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Меден рудник" без вода днес

Иновативният за България проект е готов и с него Община Бургас ще кандидатства за финансиране по европейските програми

Слънчева детска градина по модела на така наречената "пасивна къща" ще бъде изградена в к-с "Меден рудник".

Иновативният за България проект е готов и с него Община Бургас ще кандидатства за финансиране по европейските програми.  Сградата ще е с енергиен клас А. Това е най-модерният строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен и икономичен. Такива сгради се наричат "пасивни", защото задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия чрез пасивни източници.

Избраното място е непосредствено до новооткрития плувен комплекс в районния център на "Меден рудник", съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че в проекта са приложени всички съвременни иновативни решения, свързани с енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане; използване на възобновяеми източници на енергия за отопление/охлаждане; въвеждане на системи за управление на консумацията на енергия в сградата, системи за оползотворяване на дъждовната вода за поливни нужди; ефикасна система за управление на отпадъците - разделно събиране и компостиране. Детската градина ще се отличава от останалите както по външния си вид, така и по организацията на вътрешното пространство. 

"Като място сме избрали к-с "Меден рудник", защото там има най-много млади семейства с деца",  допълни Николов.
Философията на проекта е насочена към създаването на архитектурни пространства, провокиращи развитието на различен вид пространствено мислене при децата и избягване на утвърдената унификация при изграждане на подобен вид сгради.