Кмет и малчугани преклониха глава пред паметта на Апостола

Децата развяваха трибагреник

Община Благоевград отбеляза 142 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски пред бюст-паметника на революционера, намиращ се  на едноименния булевард в Благоевград.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов поднесе венец и се поклони в знак на почит. Той  бе придружен от деца, развяващи българския трибагреник.

Цветя поднесоха областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС  - Благоевград Радослав Тасков, Военно формирование 26 400, Църковното настоятелство към благоевградския храм „Въведение Богородично”, Регионален Исторически музей- Благоевград, дестки политици и стотици деца от началните училища и детските градини в Благоевград.

Владимир Богданов и Николай Йорданин - ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ и Димитрина Сучева и Константин Мирчев от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ от класа по литературно четене на Илия Ласин към ОДК – Благоевград, рецитираха стихове, посветени на Апостола и прочетоха писмото на Левски до Филип Тотю, информираха от пресцентъра на общината.

Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация  и на Българския революционен централен комитет. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Жизненият път на Апостола приключва на 19 февруари 1873г. в София, където бива обесен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен