Росен Плевнелиев: На думи всички помним заветите на Левски, на дела някои ги забравят

"Съвременият прочит на чистата и свята република на Левски е демокрация от европейски тип"

"Няма по-удачен ден от днешния да се замислим кой е истинският патриот - човекът, който с изкривено лице сочи врага и търси удобния виновен за собствените си неудачи или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на Родината", започна речта си по време на церемонията пред паметника на Васил Левски президентът и продължи: "Отговор намираме в лика на Васил Левски - у Апостола няма нищо от тесногръдието, сектантството и мрачната разрушителна сила на шовинизма. България има идея, цел и посока, зададени от Левски и будителите. Нека заедно се противопоставим на всеки опит да ни отклонят от правия път."

"Съвременият прочит на чистата и свята република на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна, пазарна, а не олигархична икономика. Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива - да ги изградим заедно", призова президентът.

"Нужно е да не забравяме за Апостола, за онази България, в която той си представяше, че ще живее свободният от тирания български народ. Левски мечтаеше за свободна България, в която ще господства съгласието, братсвото и съвършеното равенство между всички народности, че в бъдещата демократска република българите, независмо от тяхната вяра и етнос, ще бъдат равноправни във всяко отношение."

Според президента заветите на Левски за равенство и толерантност са превърнали България в земя на спасението за мнозина прогонени от своите домове, за всички, търсещи закрила и убежище. Плевнелиев припомни, че нашите деди са приели с отворени обятия евреи, арменци, руснаци, украинци, беларуси и много други. А по време на Втората световна война предците ни са спасили близо 50 000 свои сънародници евреи от газовите камери и лагерите на смъртта на нацистите. Той попита дали и днес сме сизпълнени със същата, завещана ни от Левски и нашите деди, толерантност към различните, към страдащите и бягащите от войни и конфликти.

Фоторепортаж »