Избрани Новини
Забраняват солниците в ресторанта
20-02-2015, 09:19
Снимка:pixabay.com
Автор:DobrichUtre.bg
Още по Темата:ЕК с нови изисквания към храните - с по-малко сол, захар и наситени мазнини
У нас най-много пресоляват във Варна - по 17-20 грама на ден при норма 5
Солниците по масите в ресторантите и всякакви места за хранене може да бъдат забранени. Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще трябва изрично да си иска сол. И така да се замисли за вредната в по-големи количества подправка за човешкия организъм, без която обаче не може - пак е вредно.
Скриването на солниците може да стане една от мерките в Европейския съюз срещу прекалено соленото, пише "ВСеки ден". Отваря се тотална война на солта, включително със създаване на нови асортименти храни, които са с намалено съдържание на рискови субстанции. И в същото време с включване на по-големи количества от полезни за здравето хранителни вещества като влакнините - фибрите, повече витамини и др.
Специално Европейската комисия разработва гранични стойности по отношение точно на солта. Ако не съответстват в дадената храна, тя да не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна претенция.
Според Световната здравна организация, която участва в разработката на ЕК, максимумът за деня сол е 5 грама - приблизително 1 чаена лъжичка. Но това не е само солта, която добавяме, а и тази, която предварително е включена в продуктите, предупреждават специалистите по храненето. Проучванията в България показват, че се консумират много по-големи количества от допустимата дневна норма - по 7-9 г сол на ден, и то средно, което означава, че има хора, които употребяват и много повече.
Данните показват, че са установявани даже 12-15 грама. Истински рекордьори по пресоляване се оказват във Варна и региона - особено мъжете в активна възраст. Употребата на сол при някои достига и по 17-20 г дневно - 4 пъти над тавана, което според кухненските мерки отива към 2 супени лъжици.
Родните диетолози пък смятат, че за България трябва да се разработят специални мерки, тъй като нашенската традиция масово „повелявала" да се соли още преди да е опитано ястието. Именно заради това у нас вече е в действие забраната на солниците по масите, но само за подрастващите като част от наредбата за здравословно хранене на учениците.
Майстори готвачи отдавна се жалват и дори също предприемат мерки да ги няма „задължителните" сетове по масите в ресторантите със сол, черен пипер, олио или зехтин, оцет - да не говорим за майонеза и кетчуп. Те приемат блъскането на всякакви допълнителни подправки - не само на сол, за обида и за липса на всякаква култура на хранене.
„Пълна селяния е това. Аз съм приготвил кулинарен шедьовър, което предполага, че всичко е в съвършено съчетание, включително подправките. И сърцето ми се къса, когато още с поднасянето виждам как някой грабва солницата или черния пипер и почва да ръси отгоре. Или пък иска кетчуп за специалитети от паста или за пица", коментира за „Всеки ден" шеф готвач в луксозен италиански ресторант.
Топ Новини