Последна инстанция решава за нападението на Ахмед Доган

Животът

20-02-2015, 10:37

Снимка:

снимка, chudesa.net

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Върховният съд ще решава съдбата на Октай Енимехмедов

Октай Енимехмедов се изправя днес пред Върховен касационен съд

Последната съдебна инстанция­ Върховен касационен съд, ще решава днес делото срещу нападателя на Ахмед Доган ­ Октай Енимехмедов.

На 23 октомври Софийският апелативен съд изпрати в затвора Октай Енимехмедов за 3,5 г., като го призна за виновен за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. С това той потвърди изцяло присъдата на първата инстанция – Софийския градски съд, от 26 февруари миналата година.
Нападението над Доган стана на 19 януари 2013г. на национална конференция на ДПС в НДК. Енимехмедов скочи на трибуната, изненадвайки охранителите от Националната служба за охрана, и насочи газов пистолет срещу главата на Доган, след което три пъти натисна спусъка. Балистични експертизи по делото показаха, че с газовото оръжие, заредено с газови патрони, той не е могъл да причини смърт. Затова беше признат за виновен за закана, а не за опит за убийство, в каквото беше обвинен. В мотивите на съда се сочи, че показанията на свидетелите и обясненията на подсъдимия съответстват на видеозаписите на нападението. Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в срок от 15 дни.