Нов еликсир на младостта откриха в институт в Цюрих

Животът

20-02-2015, 10:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Древен китайски еликсир връща младостта

Резултати публикувани в сп. Nature Chemical Biology

Учени от Швейцарското висше технологическо училище на Цюрих (ETHZurich) са установиле в експеримент с кръгли черви, че витамин B3 (с други имена - ниацин, никотинова кисeлина, витамин PP) и неговият метаболит никотинамид увеличават продължителността на живота с около 10%, пише myclinic.bg.
Резултатите от изследването, публикувани в сп. Nature Chemical Biology, доказват че тези съединения способстват за образуването на такива полезни свободни радикали, каквито се появяват в организма при активно спортуване.
Понастоящем битува мнението, че активните форми на кислорода са вредни за клетките и за неутрализацията им се се препоръчва употребата на антиоксиданти. Според водещия автор на изследването Майкъл Ристоу, продуктите, в които има  антиоксиданти, разбира се са полезни за организма, но действието им трябва да бъде обусловено и от наличието на други компоненти. Например, един особен клас ферменти, наричани сиртуини, които превръщат ниацина (витамин В3) в никотинамид. Именно използването им в експеримента е удължило живота на червеите, а на дневен ред са изследванията с опитни мишки.
На основата на новото изследване учените правят извода, че никотиновата киселина, съдържаща се в такива продукти като месо, черен дроб, риба, ориз, фастъци, предизвиква ефект сходен с действието на физическите упражнения.