Зъболекарка източи 17 бона от Здравната каса с фиктивни прегледи

Крими

20-02-2015, 11:20

Снимка:

novini.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Във фалшивите документи има главно ромски деца от бедни семейства

Прокуратурата е повдигнала обвинение на пловдивска зъболекарка затова, че е източила незаконно над 17 хил. лева от Здравната каса, съобщи говорителят на Районна прокуратура  Атанас Илиев.

Стоматоложката с инициали К.Н. е привлечена като обвиняема за това, че в периода от декември 2013 до октомври 2014 година, чрез използване на документи с невярно съдържание е получила сума от над 16 800 лева, представляващи плащания от РЗОК – Пловдив.

Обвинената отчитала фиктивни прегледи пред Здравната каса, която от своя страна е изплащала полагащото се за прегледите по представените фактури и спецификации.

Средно за месец сумите, които е получавала зъболекарката от касата, варират от 4 700лв. до 6 400лв. Средствата по фактурите са преведени по банковата й сметка. Голяма част от пациентите й са деца, на които са изписани пълни пакети договорени дейности.

Установени са 136 деца на възраст до три години, за които тя е отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което е получила и сумите.

Всички деца са от ромските махали на Пловдив, от бедни семейства, които не са в състояние да ги водят на зъболекар, а от показанията на родителите им се установява, че не знаят къде се намира кабинетът на обвиняемата.

От разпитите на 78 свидетели е станало ясно, че децата не са водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги, твърдят още от Прокуратурата.
До момента „Икономическа полиция” в Пловдив е претърсила и четири адреса и е открила голям обем писмени материали, сред които около 700 броя здравно-осигурителни книжки и над 1000 амбулаторни листове и други документи. Иззети са компютърни конфигурации.

По закон обвинението предвижда затвор от две до осем години. Зъболекарката е задържана за срок от 72 часа. Работата по делото продължава