Депутатите се скараха за давността на престъпленията при комунизма

ДПС предложи промяна в Наказателния кодекс, предвиждаща отпадане на давността

Да отпадне давността на престъпленията по време на комунистическия режим – тази промяна, внесена от ДПС в Наказателния кодекс, скара депутатите в пленарната зала, предаде „Дарик”. До гласуване не се стигна, тъй като изтече времето, предвидено за законодателна дейност.
Остри реплики обаче си размениха Мустафа Карадайъ от ДПС, Филип Попов от БСП, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Йордан Цонев от ДПС.

„Когато разни хора четат морал от тази трибуна и ползват термини като „Кой”, трябва да отговорят и на още един въпрос – кой осъществи крадливата приватизация и дали тя беше задкулисие? Когато говорят  за „Държавна сигурност” и цитират избирателно някои имена, трябва малко да минат в цялост и да кажат има ли „Буда”, божества, в какви форми и кои са тези”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Защо да се ограничаваме само с този период от българската история? Да ви припомня безсмъртния Вапцаров: „Какво тук значи някаква си личност?! Разстрел и след разстрела – червеи”. Това е толкова просто и логично. Вапцаров – жертва на фашизма. Колосът Гео Милев – жертва на фашизма. Да ви припомня Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Нова Загора...”, каза от своя страна Филип Попов от БСП.

„Явно целта на този законопроект не е толкова да се търси някаква наказателна отговорност от хора, които след 9-ти са избивали нормални, мирни граждани, а целта е отново да се вкара разделение в българското общество за темата „Възродителен процес”, заяви Красимир Каракачанов.

„Не е нито коректно, нито почтено по този начин да отправяте обвинения в неща, които самите вие вършите. Кой разделя нацията на етнически и верски принцип? Аз ще Ви кажа, г-н Каракачанов, че Вашата партия и коалиция съществува и е в парламента на базата на това, в което вие обвинявате ДПС”, допълни Йордан Цонев.