Наш кораб потъна край Турция

212 души имало на плавателния съд, всички са евакуирани

Кораб с товар дървен материал, натоварен във Варна, потъна във водите на Черно море край Турция. Екипажът е спасен. Товарът на FORT AZOV  се разместил при буря. На 18 януари корабът е получил 17 градуса крен на левия борд. Тогава е бил на около миля от Синоп, съобщиха турски медии, цитирани от Maritime.bg.

212-членен е екипажът на плаващия под флага на Сейнт Китс и Невис плавателен съд. Моряците са били евакуирани от турската брегова охрана. Салвидж операцията е отложена в очакване за подобряване на хидрометеорологичната обстановка. Корабът FORT AZOV е плавал от българското пристанище Варна към турския порт Фатса.

Той е построен през 1970 г., съдът е дълъг 114 m, широчината му е 14 m, и е гростонаж 2457 t. Справка на Maritime.bg установи, че собственик на плавателния съд е фирма Valdex Trade Ltd., а негов мениджър Osmet Ltd.

Инцидентът наподобява до голяма степен подобен случай с друг плавателен съд, който аварира и потъна край българския бряг в началото на миналата година. Тогава край Дуранкулак потъна плаващият под флага на Сейнт Китс и Невис кораб ELLAND.