Искат уеднаквяване на жестовите знаци за хората с увреден слух

Съюзът на глухите поиска от Столична община подкрепа при намирането на работа и обучението на хората с увреден слух

Уеднаквяване и обогатяване на жестовите знаци сред общността на хората с нарушен слух е сред приоритетите на ръководството на Съюза на глухите в България. Това стана ясно по време на среща на ръководството със заместник-кметът на София Албена Атанасова, съобщиха от Столична община.

Новият председател на Съюза на глухите в България - Николай Нинов поиска подкрепа от заместник-кметът на Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ помощ при намиране на работа, решаване на ключови проблеми в образованието на младите хора с увреден слух и повишаване на компетенциите им, както и подкрепа на дейности за задоволяване на културните им потребности.

Част от работата на Съюза ще бъде насочена към промяна на нагласите на младите хора с увреден слух в посока осъзнаването им като можещи и амбициозни хора, активно ангажирани с личностното им израстване.

Представена бе и Кампанията „Заслушай се“, чиято цел е набиране на средства за изграждане на Център за жестови услуги в България в сградата на Съюза на глухите, който да даде по-добър достъп до информация и комуникация на глухите хора в България. Дарителската кампания по инициатива на партньорска мрежа от неправителствени организации на хора с увреден слух в България ще направи обществото ни съпричастно с проблемите на хората с увреден слух и ще го запознае с необходимостта от такъв център. Кампанията е подкрепена от артисти, изпълнители и популярни лица, като едно от тях е и г-жа Албена Атанасова, която с удоволствие прие поканата да стане едно от лицата на благородната кауза.