Моля те, не ме наранявай!

Мисия Бургас

20-02-2015, 18:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж извърши отново домашно насилие над сестра си

Повечето деца, жертви или свидетели на насилие, се научават да използват агресия, за да се справят в конфликтни ситуации

„Моля те, не ме наранявай" беше мотото на беседа на специални педагози от Ресурсен център в Бургас с деца със специални образователни потребности за насилието, съобщават от полицията в Бургас.

Ресурсните учители представиха на малчуганите факти за насилето над деца, като сподели, че неразбирането на проблема нарушава способността на детето да обича и да се доверява. Когато има насилие детето е затруднено да развива своя потенциал. Повечето деца, жертви или свидетели на насилие, се научават да използват агресия, за да се справят в конфликтни ситуации или когато преживяват силни чувства. Други стават пасивни жертви, които търпякт злоупотреби в различни ситуации като например в училище, вкъщи, на улицата.На децата със специални потребности беше обяснено, че преживяното физическо насилие оставя видими следи по тялото, но и невидими в неговата душа. Малчуганите, жертви на физическо насилие, могат да имат аегресивно поведение, да са затворени в себе си или ърде чувствителни, да показват липса на доверие и неудобство при физически контакт или да започнат да бягат от вкъщи и от училище. В случай на насилие вкъщи, на улицата или на друго място, те трябва да сигнализират на свои близки, учители, директори на детски и учебни заведения, на служители от на- члизкото РПУ, за да бъдат взети мерки навреме.

Темата за насилието ще има продължение съвсем скоро.