Столичният инспекторат затяга контрола срещу подкупите

Мисия София

20-02-2015, 17:50

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестуваха столичен общински служител за подкуп

Инспекторите от рисковите отдели се сменят често, за да се ограничи възможността корупция

Столичният инспекторат ще оптимизира контрола и превенцията срещу евентуални корупционни практики, заяви Веска Георгиева - директор на Столичния инспекторат, предаде Дарик по данни на БТА.

По-рано днес стана ясно, че служител на Столичния инспекторат е задържан, защото редовно искал подкупи. Разкрита е схема за неправомерно получаване на парични средства от наематели на търговски обекти на територията на столицата. Служителят е отдела „Контрол на търговската и рекламната дейност”.

Георгиева посочи, че Столичният инспекторат съдейства с всичко, което изискват компетентните служби, за да се изясни случаят. По думите й никой не е застрахован от подобни случаи, особено Столичният инспекторат, който е компетентен по 10 наредби, 30 договора и работи на територията на цяла София.

„Това обаче не оправдава нерегламентирани контакти или вземане на подкуп”, заяви Георгиева. Тя информира, че последният случай на корупция преди този е бил преди 4-5 години. Тя обясни, че инспекторите от рисковите отдели като „Търговска дейност” и „Контрол по строителството” се сменят често съгласно Кодекса на труда, за да се ограничи възможността от нерегламентирани практики.

„На 1 март ще се осъществи подобна ротация”, информира Георгиева. Тя каза, че Столичният инспекторат ще направи своя анализ и изводи, след като по случая се произнесат компетентните органи.

„Ще засилим превантивната дейност и предпазните мерки срещу такива действия. Наше задължение е”, посочи Георгиева. Тя каза, че през миналата година 1,3 млн. лева допълнително са влезли в бюджета на Столичната община само в резултат от работата на сектора „Контрол на търговската и рекламната дейност”.