"Ляв" и "десен" експерти: 16-милиардният дълг е необходимост

Портфейл

21-02-2015, 10:53

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лихвените нива в световен мащаб са на историчски ниски нива

Икономистът Владимир Каролев обори твърденията на БСП, че с изтгелянето на дълга всеки от нас ще задлъжнее с по 10 000 лв. Той направи бърза сметка, умножавайки сумата с общия брой на гражданите - 7 млн. българи. Това прави 70 млрд. лв., а не 16 млрд. лв., колкото е размера на заема, комeнтира в ефира на Нова телевизия финансистът.

Освен това той подчерта, че плановете са 12 млрд. лв. да отидат за стари дългове на държавата. Той изтъкна, че всяка година бюджетът изисква 3-годишна рамка.

Финансистът Стоян Александров също потвърди тази теза, аргументирайки се със Закона за публичните финанси, който "заставя" правителството, респективно парламента, да приемат бюджетна прогноза. Тази година, когато разглеждаха Бюджет 2015, те обсъждаха прогноза за 2015-2017 г. Александров припомни, че за тази година предвиденият дефицит е 3%, за следващата - 2,5%, а за 2017 г. той да достигне 2%.

Благоприятното сега е, че лихвените нива в световен мащаб са на историчски ниски нива. Ако политиците решат да направят бюджет с излишък, ще имаме намаляване на дълга, няма да го увеличаваме, коментира още Александров, цитиран ор news.bg.

Въпросът, по думите му, е дали целият дълг трябва да е външен. Защо една част не се имитира на вътрешните пазари, пита той. Той подчерта и факта, че голяма част от спестителите ни са наплашени да си държат парите в банките. От друга страна и банките свалиха лихвите си.

Финансистът изтъкна, че влизаме в дефлационно развитие. Добър инструмент за изход от ситуацията, по думите му, е държавното инвестиране в икономиката.

"Все пак не може да се отрече, че ГЕРБ има склонност да харчи", каза Александров.

Каролев коментира случая с банката "Ейч Ес Би Си Банк" (HSBC Bank), срещу която се води разследване и е една от четирите избрани международни банки, които да организират издаване на държавни облигации на стойност общо 8 млрд. евро. По думите му случаят е от 2005-2007 г., когато служител от тяхна частна банка е откраднал файлове. Ако е имало нарушени, те са на служители, а не на институцита, смята той.

Няма как да не се гласува дългът, по думите му, иначе държавата щяла да фалира, защото резервът няма достатъчно пари.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен