Живи са 5 жени в света, родени през XIX век

Какви са тайните им

Вяра в Бог, упражнения или чашка домашна ракия – каква е тайната на дълголетието?

Преди 15 години с големи церемонии отбелязахме идването на новия век, пише 24chasa.bg.

В света обаче има петима души, на които това се е случвало два пъти в живота. Петте дами - японка, 3 американки и италианка - са свидетелки на зората на XX в., а после и на XXI в.

Те не са единствените, които твърдят, че произхождат от XIX в., но останалите нямат документи, с които да го докажат. Според семейството и приятелите на мексиканката Леандра Лумбрерас тя е на 127 г., но е загубила сертификата си за раждане преди 40 години и Книгата на Гинес не я признава.

“Ю Ес Ей Тудей” разказва кои са рекордьорките по възраст и съветите за дълголетие, които дават.

Мисао Окава до 102 г.

ходела на фитнес

Държава: Япония

Рожден ден: 5 март 1898 г.

Възраст: 116 г.

Мисао Окава е най-старата японка за всички времена. Само няколко дни я делят от навършването на 117 г.

Предишната носителка на титлата за възраст беше французойката Жан Луиз Калман. Тя почина на 122-годишна възраст през 1997 г. Оттогава Мисао, която живее в старчески дом в Осака, е обявена за най-стария човек в света.

И неслучайно е от Япония - държава, популярна с изобилието си на столетници. При последното преброяване там бяха регистрирани 54 397 столетници. 282-ма от тях са минали границата от 110 години.

Мисао Окава е родена по времето, когато британската кралица Виктория е на власт, а испано-американската война е в разгара си. Мисао се омъжва през 1919 г. и има три деца, две от които сега са 90-годишни. Вдовица е от 83 години, след като съпругът ѝ умира през 1931 г. Като най-щастливия момент в живота си тя определя сватбения си ден и раждането на децата ѝ. Има 4-ма внуци и 6 правнуци.

Тайната ѝ за дълголетие: добри гени, редовен сън и упражнения. Когато била млада - на 102 години, тя правила клекове във фитнеса.

“Яжте и спете добре и ще живеете дълго. Трябва да се научите да си почивате”, съветва Мисао. Яденето на суши също е много важно за японката. “Госпожа Окава се храни три пъти на ден и задължително спи по осем часа всяка нощ”, казва директорът на старческия дом, където столетничката живее от 18 години. “Тя настоява да яде поне веднъж седмично любимото си суши, особено със скумрия и ориз, задушен в оцет”, добавя той.

Гертруд Уийвър

танцува в количка

Държава: САЩ

Рожден ден: 4 юли 1898 г.

Възраст: 116 г.

Второ място в класацията по възраст заема най-старият човек в Америка. Удивително е, че Гертруд Уийвър е родена на националния празник на САЩ - Деня на независимостта. Тя е дъщеря на селскостопански работник от Арканзас, свидетел на Гражданската война в САЩ.

През 1915 г. 17-годишната Гертруд се омъжва, има 4 деца. Надживява всички тях, освен един от синовете си, който сега е 93-годишен. Днес Уийвър живее в частната клиника за възрастни хора “Силвър Оук” в град Камден, Арканзас.

Г-жа Уийвър разказва, че любимият момент от седмицата са часовете за маникюр, изучаването на Библията и танцуване с инвалидните колички, прави го три пъти седмично. “Танцуваме често, нищо, че не можем вече да ставаме”, казва тя.

Приятелите ѝ и 78-годишната ѝ внучка Грейди Уелх я посещават често. “Тя е любяща и състрадателна баба”, казва Уелх. Когато я питат как се чувства като най-възрастната американка, Гертруд отговаря, че не е сигурна какво да мисли, защото никога преди не ѝ се е случвало.

Тайната ѝ за дълголетие: “Доброта”, отговаря Гертруд. “Отнасяйте се към хората добре и бъдете мили с тях, ако искате и те да се отнасят добре с вас.” Също така много помага, ако имате силна вяра. “Трябва да следвате Господ и никой друг. Бъдете послушни, следвайте Неговите закони и не се тревожете за нищо. Аз го следвам неуморно от много години и Той ме благослови с деца и внуци”, обяснява столетничката.

Джералийн Тали е

запалена рибарка

Държава: САЩ

Рожден ден: 23 май 1899 г.

Възраст: 115 г.

Доскоро, преди да бъде доказано, че Гертруд Уийвър е родена през 1898 г., се смяташе, че Джералийн Тали е най-възрастната американка. Тя е родена в Монтроуз, щата Джорджия. Едно от 11 деца, прекарва младостта си във ферма. Беряла памук и фъстъци.

През 1935 година се мести в Мичиган, за да търси по-добър живот. Омъжва се за Алфред Тали и през 1937 г. се ражда дъщеря им Телма. Джералийн и съпругът ѝ са женени 52 години, преди той да почине през 1988 г. Столетничката има 3 внуци, 10 правнуци и 4 праправнуци. Днес живее със 77-годишната си дъщеря.

“Баба Тали е забавна. Чувствам се чудесно, когато съм около нея. И много обича да яде”, разказва 23-годишната ѝ праправнучка Ариел Хололей. Дните ѝ минават в гледане на телевизия и хапване на сандвичи. Всяка неделя ходи на черква. За 114-ия си рожден ден Джералийн получила лично поздравително писмо от президента Барак Обама.

Тайната за дълголетието ѝ: винаги е активна. Доскоро често залагала в казиното, ходела на боулинг до 104-годишна възраст и дори косяла собствената си морава, когато била на 105 години. Джералийн все още често ходи за риба с приятели. През май 2013 г., когато била на 114 години, хванала 7 сома.

Сузана Мушат Джоунс

носи дантелено бельо

Държава: САЩ

Рожден ден: 6 юли 1899 г.

Възраст: 115 г.

Родена в Алабама, тя е третото дете на селскостопански работник. Сузи Мушат Джоунс се мести в Ню Йорк през 1923 година, където живее и до днес в дом за възрастни хора в Бруклин.

След като завършва училище в Алабама, на дипломирането си тя изнася реч на тема “Негърската музика във Франция”. Благодарение на това е приета в престижен университет за чернокожи в Алабама. Родителите ѝ обаче нямали достатъчно пари да плащат таксите, затова тя решава да се премести в Ню Йорк - в ранните години на Харлем ренесанса. Омъжва се, но се развежда след пет години и няма деца. През голяма част от живота си работи като гувернантка, грижейки се за образованието и възпитанието на чуждите деца. Пенсионира се през 1965 година.

“Тя е мила, етична в работата си и обича живота”, казва 80-годишната й племенница Уотсън. Тя разказва, че благодарение на подкрепата на леля ѝ, която е сляпа от 12 г., двете ѝ сестри и двете ѝ братовчедки учили в университет. “Тя иска всеки да има шанса да учи. Грижи се за нас като майка”, казва Уотсън.

За себе си Сузана казва, че за толкова години вкусовете ѝ не са се променили. Харесва мъже, но не ѝ бившия си съпруг. Допада ѝ актьорът Роналд Рейгън. Обича да яде бекон и диня – не е задължително да са заедно.

Много е щедра към семейството си, но ако реши да харчи за себе си, слабостта на Сузана е качественото дантелено бельо. “Леля би спестявала пари само за да може след това да отиде до “Блумингдейлс”. Веднъж, когато се наложи да ѝ направят ЕКГ, лекарите и сестрите бяха изумени, като видяха луксозното ѝ бельо”, разказва племенницата ѝ Селбра Мушат. “Никога не можем да станем твърде стари да носим луксозни дрехи”, коментира самата Сузана.

Тайната за дълголетието ѝ: Сузана никога не е пушила или пила, но диетата ѝ далеч не е здравословна. “Госпожица Сузи обожава пиле барбекю и бекон и ако дори опитате да вземете част от тях, ще си изпатите”, разказва друга нейна племенница.

Ема Морано яде сурово яйце всеки ден

Държава: Италия

Рожден ден: 29 ноември 1899 г.

Възраст: 115 г.

Родена само месец преди края на XIX в., Ема Морано е най-старият човек в Европа. Изумително е, че тя живее сама в северната част на Италия, независима е, грижи се сама за къщата и за себе си.

Ема е първото от 8 деца, но надживява всички. Една от сестрите ѝ стига до 102-годишна възраст. През 1926 г. се омъжва, но единственото ѝ дете почива само 6 месеца след раждането. През 1938 г. се разделят със съпруга си Джовани Мартинузи, но така и не се развеждат. Работила е като готвачка в училище, а след това във фабрика за платове. Пенсионира се на 75 години.

Тайната на дълголетието ѝ: първото нещо, което споменава, е чашата домашно бренди, която пие всеки ден. Но най-често Ема казва, че дължи дълголетието си на начина си на хранене. Той включва сурово яйце всеки ден. “За закуска ям бисквити с мляко и вода”, разказва тя. “След това през деня хапвам две яйца, едното сурово и едното сготвено – точно както ми препоръча лекарят, когато бях на 20 години. За обяд ям паста с кайма, а за вечеря - само чаша мляко.” Сънят също е важен фактор за дълголетието. Ема си ляга всяка вечер в 19 часа и сутрин се събужда преди 6 часа.