Започваме на чисто - искаме и даваме прошка

Животът

22-02-2015, 09:40

Снимка:

снимка, chudesa.net

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици от Благоевград ще си дават прошка

Празнуваме Сирни Заговезни или Прощална неделя

Днес е Сирни Заговезни. Празникът е известен още и като Поклади или Прощална неделя. Той е винаги седем седмици преди Великден.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. На празника се иска прошка. По традиция по-младите посещават домовете на по- възрастни роднини и близки и искат прошка. Целуват ръка на родителите си и изричат „Прощавай, мале, тате...“, а те отговарят „Просто да ти е! Господ да прощава“. В християнския смисъл, да простиш, е да повярваш в прошката от кръста на Голгота, с която Господ те е измил от греховете, да изпълниш сърцето си с любов и мир, за да посрещнеш Възкръсналия Христос. Но дори и в чисто човешко разбиране, прошката е символ на благородство и дълбок вътрешен мир.

Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!“, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости“.