Ограничават районите на плевенските проститутки

Жриците ще обслужват клиенти само в определени места

Родните жрици да плащат годишен лиценз, а дейността им да се контролира от държавата. Това са част от идеите за легализиране на платената любов у нас, записани в законопроект, който влиза за обсъждане в парламента, пише „Монитор”.

Текстовете предвиждат публичните домове да плащат годишен лиценз, за да могат да извършват законно дейността си. Сумата ще се определя в зависимост от броя на жриците, които заработват там. Отделно ще има налог на доходите от дейността, който най-вероятно ще бъде 10% данък.

В законопроекта е заложена идеята да се ограничат районите, в които може да се предлага платена любов. Проститутките ще обслужват клиенти само в определени места – извън центъра и далеч от училища и обществени сгради. Това означава, че най-накрая ще бъдат прогонени и жриците в близост до плевенската болница, чиито сутеньори от години са избрали тази локация за основна в дейността им.

Според данни на НПО-та и по сметки на бивши криминалисти оборотът от сексуслуги у нас – платена любов, отдаване на помещения и т.н., възлиза на около 500 млн. лева годишно. Според експерти от полицията легализацията ще намали и престъпността. От веригата ще изчезнат сводниците, които в момента прибират до 50 на сто от доходите на момичетата и се занимават с изнудване на клиенти и разпространение на наркотици. Очаква се и спад при сексуалните престъпления, както и спад на жертвите на трафика на хора – вътре и извън страната.

До 2 - 3 месеца текстовете на новия законопроект ще са готови, а след това ще се проведе серия от кръгли маси и дискусии с представители на НПО-та, граждански организации и органи на МВР.

Идеята за легализацията на проституцията не се появява за първи път у нас. През 2007 година МВР и Националният борд по туризма започнаха работа по такъв законопроект. До реализация на идеята обаче така и не се стигна.