Ирландски инвеститор строи фабрика за миди в Каварна

Мисия Каварна

22-02-2015, 13:00

Снимка:

http://agrozona.bg

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Фирмата ще осигури 160 работни места и ще вложи 10 млн. в строежа

В Каварна започна изграждането на първата фабрика за преработка на миди у нас, съобщи общината. Инвеститор е фирмата за отглеждане на миди Black Sea Shells.

Black Sea Shells е собственост на ирландския предприемач Джон Конканън, който е реализирал инвестиции в Полша, Ирландия, Англия, Германия, Словения, Канада, ОАЕ, а скоро и в България.

Към момента фирмата доставя продукция за магазини и ресторанти в цялата страна.

Стойността на инвестицията за строителството и машинното оборудване е 10 млн. лева, като фабриката ще може да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско Черноморие.

В момента капацитетът е 1000 тона годишно като след построяването на фабриката ще се изградят още полета за над 3000 тона продукция.

Фабриката трябва да влезе в експлоатация до края на месец ноември, като това ще осигури работа на 50 души.

В проекта е включено изграждането на укрепителна стена под нос Чиракман с дължина 250 м, която ще предпазва от евентуални последици при земетресения. Това изискване беше представено към инвеститора от община Каварна.

Вече е завършена фабриката за преработка на рапани, намираща се в ромския квартал на Каварна "Хаджи Димитър" (известен още като "Бевърли хилс").  Следващия месец тя ще бъде въведена в експлоатация, а функционирането й ще стартира през април. В нея ще заработят 157 души.

Инвестицията е на стойност 2 млн. лева, осигурени от варненската фирма "Електа 03" ООД и финансирана със средства по проект, одобрен от МИРГ "Шабла – Каварна – Балчик", като задължението на фирмата е да поддържа осигурените 157 работни места.